Efteruddannelse
1   634

Ny psykolog-uddannelse til lærere i støbeskeen

Aarhus Universitet planlægger en cand.pæd.psych.-uddannelse rettet specifikt mod lærere med en professionsbachelor og specialpædagogik som linjefag. Uddannelsen vil give psykologautorisation, og de første lærere forventes optaget i september 2013.

Beslutningen, som Aarhus Universitet har taget i dialog med Videnskabsministeriet - nu Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, - bliver hilst velkommen i Kommunernes Landsforening. Her har man arbejdet for at genoprette en autorisationsgivende psykologuddannelse til lærere siden den gamle cand.pæd.psych.-uddannelse blev lukket i 2004.

Den kommunale efterspørgsel på læreruddannede med psykologautorisation har nemlig været stor i årene siden lukningen, fortæller Niels Bjerrum, konsulent ved KL's Kontor for Arbejdsmarked og Uddannelse.

"Da den gamle uddannelse blev lukket, var man i kommunerne bange for, at man med tiden ikke længere ville kunne honorere efterspørgslen på psykologer med lærerbaggrund. Som arbejdsgiverorganisation er det selvfølgelig i vores interesse at forsøge at få åbnet en cand.pæd.psych.-uddannelse, som kan leve op til den efterspørgsel, der er blandt vores medlemmer", siger han.

Skal selv betale for masteren
Ifølge DPU, som hører under Aarhus Universitet, er det planen, at uddannelsen skal bestå af et toårigt kandidatforløb på DPU efterfulgt af halvandet års masteruddannelse på Aarhus Universitet. Sidstnævnte skal lærerne selv betale for, og som en del af adgangskravet kræves to års relevant erhvervserfaring.

Der er tale om to selvstændige uddannelser, der tilsammen kvalificerer til påbegyndelse af autorisationsforløbet for psykologer.

For at lærerne kan påbegynde kandidatuddannelsen, kræver det dog en professionsbachelor med linjefag i specialpædagogik, fortæller Søren Kruse, som har ansvar for kandidatdelen af den kommende cand.pæd.psych.-uddannelse.

"Hvis man har professionsbacheloruddannelse som lærer med linje inden for specialpædagogik og opfylder nogle bestemte krav, så vil man kunne blive optaget på en kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi med henblik på autorisation som psykolog", siger han.

De første lærere kan få autorisation i 2019
Aarhus Universitet forventer at have en ansøgning om akkreditering af den nye uddannelse klar i efteråret 2012, og hvis den bliver godkendt, kan de første lærere begynde på kandidaten i efteråret 2013 og på masteren i 2015.
Hvis alt går efter planen, vurderer Søren Kruse, at de første lærere fra den nye uddannelse vil kunne blive autoriserede psykologer omkring 2019.

At der er en erstatning for den gamle autorisationsgivende cand.pæd.psych.-uddannelse under udarbejdning vækker også glæde hos Pædagogiske Psykologers forening.

I årene efter at den gamle cand.pæd.psych.-uddannelse blev lukket, er flere med den pågældende uddannelse gået på pension. Det har medført, at stillinger inden for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i kommunerne i stigende grad er blevet besat af 'almene' psykologer uden læreruddannelse. Derfor vil åbningen af en ny uddannelse medføre, at psykologerne på PPR-området i fremtiden vil have større kendskab til kulturen i skolerne. Det vurderer Bjarne Nielsen, formand for Pædagogiske Psykologers Forening.

Artiklen fortsætter under banneret

"Der vil igen komme psykologer ud på PPR og dermed ikke mindst på skolerne, som selv har fungeret som lærere. Dermed kender de den kultur, der er på skolerne og den tænkning og de opgaver, lærerne står overfor. Det er vigtigt, vi får nogen, der forstår det system og forstår den vinkel på arbejdet med at lave så gode skoler som muligt", siger Bjarne Nielsen.
 
Psykologer bekymrer sig over jobperspektiverne
Der har været flere tidligere forsøg på at genetablere en autorisationsgivende cand.pæd.psych.-uddannelse. Denne gang ser grundlaget dog noget stærkere ud, blandt andet på baggrund af kravet om en professionsbachelor med linjefag i specialpædagogik.

Hos Dansk Psykolog Forening giver udsigterne til endnu en psykologuddannelse dog anledning til en smule bekymring. Jobsituationen for psykologer har ændret sig væsentligt i det seneste årti, og mens der var mangel på psykologer, da den gamle cand.pæd.psych.-uddannelse blev lukket i 2004, er billedet i dag et andet. Det fortæller Rie Rasmussen, næstformand i Dansk Psykolog Forening.

"Beskæftigelsessituationen bekymrer os. Både i forhold til oprettelsen af den nye cand.pæd.psych.-uddannelse, men også fordi tiderne simpelthen ikke er de samme, som de var for få år siden. I sidste ende kan man godt være bekymret for, at der kommer en overproduktion af psykologer. Men det kommer også til at afhænge af, hvor mange kandidater, der kommer fra den nye uddannelse," siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
465 andre er allerede tilmeldt

PPR-netværket er for ansatte og andre med interesse for Pædagogisk Psykologisk Rådgivningsområdet. I samarbejde med Samrådet af Specialpædagogiske Foreninger i DLF. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
683 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.563 andre er allerede tilmeldt