Afgangsprøver
2   20

Lærer inviterer tysk- og fransklærere til at lave en gruppeprøve i de to sprogfag

Sidste år havde tysklærer Ann-Kristin Henriksen succes med at afholde gruppeprøve i tysk. Nu inviterer hun andre tysk- og fransklærere til at gøre det samme.

Sidste år valgte to tysklærere at udnytte aflysningerne af afgangsprøverne i udtræksprøverne til at afprøve en helt anden prøveform i mundtlig tysk.

I stedet for at eksaminere enkeltvis var eleverne oppe samtidig i små grupper á to-tre elever i knap to timer. Imens gik lærer og censor rundt og talte med grupperne.

En af initiativtagerne bag den anderledes prøveform er Ann-Kristin Henriksen, der underviser på Vardeengens Gymnasieforberedende Efterskole.

Hun fortalte hun til folkeskolen.dk/tyskfransk, at prøveformen blandt andet gav eleverne tid til at komme af med nerverne og kaste sig ud i at snakke tysk med både lærere og kammerater.

Artiklen fortsætter under banneret

Ideen synes Ann-Kristin Henriksen stadig er god. Derfor har hun oprettet Facebookgruppen Forsøg med gruppeprøve i tysk og fransk for lærere, der også kunne være interesseret i at afholde en anderledes sproglig prøve. Gruppen har indtil videre 90 medlemmer.

FACEBOOKGRUPPE FOR INTERESSEREDE LÆRERE

I Facebookgruppen Forsøg med gruppeprøve i tysk og fransk kan alle lærere, der er interesseret i selv at forsøge sig med en sproglig gruppeprøve tilmelde sig. Her kan lærerne sparre med hinanden og samle de resultater, som de får ud af gruppeprøverne.

I Facebookgruppen vil der både komme invitationer til digitale- og fysiske møder, hvor tysk- og fransk lærere kan høre mere om prøveformen om komme med deres inputs.

På sigt regner Ann-Kristin Henriksen også med at lægge materialer op, der skal gøre det nemmere for lærerne at afholde gruppeprøverne. Det er eksempelvis oversigter over planlægningen, ark til bedømmelseskriterierne og links til forskellige hjemmesider, som eleverne kan bruge under prøven.

"Undervisningen i tysk og fransk har mange ligheder. Derfor er ideen, at vi i gruppen kan sparre med hinanden på kryds og tværs og indsamle viden om, hvordan det fungerer, når eleverne kommer til gruppeprøve i de sproglige fag", siger hun.

15 tyskklasser: Ingen afgangsprøve

Ann-Kristin Henriksen har undervist 15 tyskklasser, men ikke én eneste af klasserne har trukket tysk til afgangsprøverne. Det synes hun selv er en "skandale".

Derfor forventer hun også, at hun igen i år vil afslutte tyskundervisningen med en gruppeprøve.

"Det er en god måde at binde en sløjfe på faget. På den måde kan eleverne også finde ud af, at de godt kan tale fremmedsprog uden at dø af skræk", siger hun.

"Jeg tror også, at der er mange lærere, der allerede gør noget lignende i forbindelse med årskaraktererne".

Ann-Kristin Henriksen kommer i løbet af skoleåret til at have mere fokus på elevernes kommunikation med hinanden og deres evne til at finde gode kilder online, så de er forberedte på gruppeprøven.

"Men ellers kan man undervise i nøjagtig de samme temaer og med de samme materialer, som når man forbereder eleverne til den officielle afgangsprøve", understreger hun.

Eleverne er interesserede 

To af de fransklærere, der har meldt sig ind i Facebookgruppen er Lotte Langhans, der arbejder på Park Allé Privatskole i Brøndby og Merle Sørensen fra Vedbæk Skole i Rudersdal Kommune.

Lotte Langhans er særlig vild med ideen, fordi hun forventer, at gruppeprøven kan være med til at fjerne noget af det præstationspres, eleverne oplever i tysk og fransk.

OFFICIELT FORSØG MED GRUPPEPRØVER?

Tysklærerforeningen bakker op om projektet og arbejder lige nu for en gruppeprøve som årsafslutning af sprogfagenes 8. - 10. klasse. Men håbet er at kunne forbedre den eksisterende afgangsprøve. Ved at samle erfaringerne med gruppeprøverne, håber Tysklærerforeningen at kunne vække interesse i det politiske lag, og på sigt få oprettet et officielt forsøg, fortæller Ann-Kristin Henriksen, der også er medlem af Tysklærerforeningens bestyrelse.

"Sprogfagene bliver blandt andet udfordret af, at eleverne er blevet meget dygtige til engelsk. Derfor tror de, at de skal være lige så dygtige til tysk eller fransk", siger hun.

"I en gruppeprøve kan eleverne sidde i deres klasselokale sammen med deres kammerater, der taler fransk på samme niveau som dem selv. Det tror jeg gør situationen mere genkendelig og tryg. Derudover vil der være mere tid til, at lærer og elev får talt sammen".

Lærer har spurgt sine elever

Merle Sørensen fra Vedbæk Skole har talt med sine elever i fransk for at høre, om de kunne være med på ideen om en gruppeprøve.

Det kunne de  godt, fordi prøven minder mere om den daglige franskundervisning, fortæller Merle Sørensen.

"Lige nu har vi et forløb om ferier. Vi har blandt andet snakket om Paris og har fået et ordforråd omkring museer, restauranter og rejser. Når vi har et forløb, sørger jeg altid for, at det ender i et produkt. Denne gang har jeg tænkt, at de skal planlægge en ferie i Paris. Men det kunne jo også være en opgave til gruppeprøven", siger hun.

"Normalt lader jeg også eleverne fremlægge for hinanden i små grupper af to-tre elever, fordi det er mest trygt for dem."

Merle Sørensen har én kollega, der også underviser i fransk. Men kollegaen har ikke elever i 9. klasse, og derfor skal hun ikke have elever til årets afgangsprøver.

Derfor håber Merle Vedbæk på, at hun gennem Facebookgruppen kan komme til at sparre og samarbejde med andre fransklærere om prøveformen.

"Vi er jo en sjælden race. Derfor vil det være rigtig rart at høre fra andre fransklærere, hvordan de griber det an på deres skole, så vi kan det bedste ud af prøven," siger Merle Sørensen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt