"Det er problematisk, hvis vi træffer for hurtige beslutninger med hensyn til de forskellige fag i folkeskolen og de eventuelle prøver, der skal være. Det er også problematisk, hvis vi venter for længe", siger Pernille Rosenkrantz-Theil om de nye obligatoriske valgfag, hvor der skal være afgansprøver for allerførste gang.

Minister: Beslutninger om valgfagsprøverne skal tages på det rigtige tidspunkt

Politikere, DLF, skoleledere, forældre, elever og de faglige foreninger har længe efterlyst en ministerudmelding om afgangsprøven for de nye praktisk-musiske valgfag, som har været hårdt ramt af corona. Men det er ikke det rette tidspunkt, siger undervisningsministeren.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En del elever i 8. klasse skal til deres allerførste afgangsprøve i december i år, hvor de skal op i det nye toårige valgfag - etn håndværk og design, musik, billedkunst eller madkundskab. Man mange mangler rigtig mange timer i faget, fordi forårets nedlukning og langsomme genåbning af skolerne ramte undervisningen netop de fag. Dels på grund af aflyste timer, dels fordi faglokalerne ved genåbningen blev brugt til andet end fagene, de er indrettet til, i forsøget på at skabe nok plads på skolerne.

Derfor har både politikere, DLF, skoleledernes formand, Skole og Forældre og formand for Danske Skoleelever efterlyst en udmelding fra ministeren - enten en aflysning af afgangsprøven eller en lempelse af kravene til prøven.

DLF: Uforberedte valgfag må få konsekvenser for eksamen 

Men den udmelding kommer alle til at vente på en tid endnu, siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til folkeskolen.dk.

"Det vender jeg tilbage med, når vi har et svar på, om vi skal gøre noget ved det eller ej", siger hun og peger på, at det er et emne hun drøfter med sektorpartnerskabet, hvor blandt andre Danske Skoleelever, Skole og Forældre og DLF er med.

"Jeg har en aftale i vores sektorpartnerskab om, at det er noget, vi løbende drøfter med hinanden. Det er problematisk, hvis vi træffer for hurtige beslutninger med hensyn til de forskellige fag i folkeskolen og de eventuelle prøver, der skal være. Det er også problematisk, hvis vi venter for længe. Og balancen rent tidsmæssigt i det, har jeg løbende drøftelser med partnerne i sektorpartnersamarbejdet omkring".

Hvad der sker på sektorpartnerskabets møder er fortroligt. Da de faglige foreninger for de enkelte fag ikke er en del af sektorpartnerskabet, så de meget gerne, at der kom en ministerudmelding. Men Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at den løbende fortrolige sparring med sektorpartnerskabet er den rigtige måde at gøre det på.

Valgfagsprøver skaber stadig frustrationer 

"For selvfølgelig skal vi ikke begynde at lukke ned for nogle ting for tidligt. Omvendt skal vi ikke vente for længe. Det var det samme, vi var ind over i forbindelse med afgangsprøverne i foråret. Vi skulle lige se, hvordan tingene udviklede sig. Omvendt skal man heller ikke vente for længe med at tage beslutningerne. Og det balancepunkt er sektorpartnerskabet helt afgørende, fordi det er der, jeg kan lytte på, hvad lærerne siger, hvad skolelederne siger, hvad elevernes organisationer siger, hvad forældrene siger og så træffe en beslutning om, hvornår det er det rigtige tidspunkt at komme med forskellige meldinger".

Powered by Labrador CMS