Valgfagsundervisning i håndværk og design på Skelgårdsskolen.

DLF: Uforberedte valgfag må få konsekvenser for eksamen

Hvis undervisning i valgfagene ikke har kunnet lade sig gøre, må det have konsekvenser for eksamen, fastslår Danmarks Lærerforening nu. Dermed øges presset på undervisningsministeren for at gribe ind af hensyn til de elever, der er gået glip af undervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu melder også Danmarks Lærerforening sig i det voksende kritiske kor, der opfordrer undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at gribe ind over for de planlagte afgangsprøver for 8. klasses eleverne i de praktisk-musiske valgfag.

Baggrunden er, at eleverne i skyggen af corona-krisen er gået glip af en væsentlig del af undervisningen i valgfagene. På mange skoler er valgfagene blevet nedprioriteret til fordel for andre fag, ligesom det har været svært at gennemføre fjernundervisning i de praktisk-musiske fag.

Elever og forældre er dybt bekymrede over uforberedt valgfagseksamen

Det har skabt stor bekymring hos mange lærere, der svært ved at se, at de kan nå at lære eleverne det, de skal, inden afgangsprøven i enten januar eller juni. Derfor har SF tidligere opfordret ministeren til helt at aflyse prøverne, ligesom landets skoleledere har kaldt det uforsvarligt at sende valgfagseleverne til eksamen i valgfagene efter corona-nedlukningen.

"Ministeren må se på det"

Og nu øger Danmarks Lærerforening presset på undervisningsministeren.

"Man er nødt til at tage det alvorligt, at lærerne og skolelederne siger, at det under nedlukning og nødundervisning ikke har været muligt at komme igennem med alle elementer i de her fag", siger formanden for undervisningsudvalget i DLF, Regitze Flannov.

Hun oplyser, at DLF har taget sagen op over for Undervisningsministeriet.

"Jeg tænker, at afgangsprøver jo skal afspejle den undervisning, som eleverne har modtaget. Og hvis den undervisning ikke har kunnet lade sig gøre på grund af hjemsendelse og smitte-hotspots og hvad, der ellers har været, så må det jo få nogle konsekvenser. Så må der blive taget nogle beslutninger for det", siger Regitze Flannov.

Hvad kunne det være for en slags beslutninger?

"Det må ministeren jo så se på. Men jeg er ikke i tvivl om, at prøven må kunne afspejle den undervisning, man har modtaget. Så hvis undervisningen har været mangelfuld, må det få nogle konsekvenser", siger Regitze Flannov - og tilføjer:

"Vi har ikke direkte været inde og opfordre til aflysning af prøverne - men hvis undervisningen ikke har kunnet lade sig gøre, så kunne det være en konsekvens. Der kunne også være andre ting, der kunne være konsekvensen. Hovedbudskabet er, at prøven skal afspejle undervisningen, og hvis undervisningen af alle mulige årsager ikke har kunnet lade sig gøre, så må det afspejle sig i, hvordan eleverne skal afslutte det fag", siger hun.

Skolelederne: Ikke forsvarligt at sende valgfagselever til eksamen efter coronanedlukning 

Som omtalt på folkeskolen.dk er også Danske Skoleelever og forældreorganisationen Skole og Forældre særdeles kritiske over for, at eleverne skal til eksamen i valgfagene. 

"Det er klart, at det bekymrer forældrene, når både lærere og skoleledere melder klart ud, at man ikke er klar til at gå til eksamen i de her fag", lød det tirsdag fra formanden for Skole og Forældre, Rasmus Edelberg - mens formanden for skoleeleverne Esther Vyff Petersen opfordrede til at "sløjfe prøven i år"

"Med mindre man er virkelig sej til sløjd hjemmefra, så kan det jo ikke blive andet end en dårlig oplevelse. Det synes jeg ikke, man kan byde eleverne", sagde hun.

Undervisningsministeren anerkender, at der kan være et fagligt efterslæb, men hidtil har hun altså afvist at aflyse valgfagenes afgangsprøver.

"Jeg mener dog ikke, at aflysning af den obligatoriske prøve der den rigtige vej at gå", lød det midt i september fra Pernille Rosenkrantz-Theil i et svar til SF's Jacob Mark.