
Prisvinder: Lokalhistorie viser eleverne, at deres egen historie også er historie
Inddragelse af lokalhistorien kan vise eleverne, at historie ikke behøver være fjernt fra den hverken geografisk eller i tid, lyder det fra vinderen af pris for årets bedste historiebacheloropgave fra læreruddannelsen.
Historiefaget opleves af mange elever som teksttungt og langt fra deres egen hverdag. En måde at undgå det på er ved at inddrage lokalhistorien.
Det har Mads Kieler fundet ud af i forbindelse med sin bacheloropgave i historie.
Mads Kieler afsluttede tidligere i år sin uddannelse som lærer på Københavns Professionshøjskole og fik i sidste uge tildelt prisen som årets bedste historiebachelor på forlaget Gyldendal.
Som hos så mange andre gav læsningen af en omtalt rapport fra 2016 dybe panderynker hos Mads Kieler.
"Der knyttes nye og anderledes bånd mellem stoffet og eleverne, og dette giver didaktisk stof til eftertanke: Hvor meget og hvordan kan elevernes livsverdener få plads i undervisningen i forhold til en meget traditionel opfattelse af historiefaglig undervisning?", lyder det i begrundelsen, som understreger, at opgaven også har øje for bagsiden af medaljen:
"Historieundervisningen skal ikke være et tag-selv-bord rent indholdsmæssigt, hvilket bliver tydeligt, når Mads Kieler diskuterer risikoen for rodløshed i en historieundervisning præget af livsverdensammenhænge".
Sten Tommy Larsen er webredaktør på HistorieWeb.dk, og han kalder opgaven "vidunderligt kritisk og reflekterende":
"Det er prisværdigt, hvad Mads Kieler får ud af sin egen stille og vedvarende eftertanke. Og vi må huske, at denne opgave, ligesom hundredvis af andre bacheloropgaver, er blevet til under meget udfordrende omstændigheder på grund af coronaen".
Med prisen følger 5.000 kroner fra HistorieWeb.dk og Gyldendal.