
Nødløsning: Nationale test bliver frivillige for de fleste skoler
Efter flere dages intense forhandlinger om de nationale test er forligskredsen omkring folkeskolen enig om, at der på lang sigt skal udvikles et nyt testsystem. Det bliver frivilligt for de fleste skoler, om de vil gennemføre dette års test fra 1. marts, men testene skal gennemføres på de 20 procent dårligst præsterende skoler.
For at undgå at udsætte landets folkeskoleelever for nationale test, som alligevel ikke giver et præcist indtryk af elevernes dygtighed, bliver det nu i al hast gjort frivilligt for hovedparten af landets folkeskoler, om de i det hele taget vil gennemføre de nationale test i marts og april som oprindeligt planlagt.
Efter flere dages intense forhandlinger i Børne- og Undervisningsministeriet er forligskredsen omkring folkeskolen fredag formiddag blevet enige om et hurtigt indgreb, der gør det frivilligt for langt de fleste af landets folkeskoler, om de vil gennemføre de omstridte nationale test fra 1. marts og frem til udgangen af april. De dårligst præsterende skoler skal dog gennemføre nationale test.
"En af de justeringer, vi laver, handler om at den hvide kuvert, man som elev skal have med hjem til mor og far, det giver ikke mening, før vi har forbedret de nationale test. Det handler også om tilliden til, at det er retvisende i forhold til, hvad ens barn kan fagligt", sagde hun.
Nuværende test skal forbedres, mens der ventes på nyt system
Læs også
-
Det ved vi nu:Sådan bliver 'Folkeskolens Nationale Overgangstest'
-
På falderebet til sommerferien: Nu er vejledningen klar til den nye meddelelsesbog
-
Ministeren forventer at se første del af PPR-kortlægning i slutningen af året
-
Ministeren: Betalingsansvaret er ikke afgørende for elever med særlige behov
Allerede inden nytår skal de nuværende test forbedres, så de kan bruges, ind til politikerne vælger et helt nyt system. Aftalen indebærer, at der på længere sigt skal udarbejdes et helt nyt testsystem, både hvad angår evaluering og bedømmelse af den enkelte elev.
Pernille Rosenkrantz-Theil understregede, at det er vigtigt at få skabt tryghed blandt forældrene, så de ved, at når ens barn bliver bedømt, kan de stole på bedømmelsen.
"Fra næste år har vi et forbedret testsystem, men det skal kun eksistere, ind til der kommer et nyt bedømmelsessystem", lød det fra ministeren.
Den politiske aftale indgået er indgået efter, at en evaluering af de omdiskuterede nationale test for to uger siden skar ud i pap, hvad mange anede i forvejen - nemlig at de nationale test ikke giver et retvisende billede af de enkelte elevers faglige niveau. Derfor har de foreløbige forhandlinger mellem partierne i høj grad fokuseret på den akutte problemstilling om, hvad man skal stille op med de planlagte nationale test fra 1. marts, for hverken partier fra højre eller venstre side af folketingssalen har lyst til udadtil at skulle forsvare en test, der ikke bedømmer de enkelte elevers indsats retvisende.
Skolerne kan fra på mandag booke tid til de obligatoriske nationale test, og det er derfor i sidste øjeblik, at forligskredsen er blevet enige.
21/2 kl. 11:23 Artiklen er blevet løbende opdateret. Red.