'Jeg lader mig ikke true til tavshed! Det mindste, vi kan forlange, er vel åbenhed', lyder det fra folketingspolitiker Zenia Stampe.
"Jeg lader mig ikke true til tavshed! Det mindste, vi kan forlange, er vel åbenhed", lyder det fra folketingspolitiker Zenia Stampe.

Politiker satte nationale test til debat – nu trues hun med straf

Før sommer lagde Zenia Stampe spørgsmål fra de nationale test i 2. og 4. klasse op på sin Facebook-profil og lagde op til debat af testenes kvalitet. Nu har hun fået en mail fra Undervisningsministeriet om, at handlingen kan føre til, at hun bliver straffet.

Publiceret

TAVSHEDSPLIGT

Fortrolighedsbestemmelsen i folkeskolelovens § 55b indebærer, atpersoner, der virker i den offentlige forvaltning, i medfør afstraffelovens og forvaltningslovens bestemmelser herom, hartavshedspligt om testresultater og testopgaver og derved erbegrænset i at videregive sådanne oplysninger.

Kilde: Retningslinjer for brug af data fra de nationale test tilstatistiske og videnskabelige undersøgelser  Ministeriet forBørn, Undervisning og Ligestilling, 2016

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg vil ikke finde mig i dette test-hemmelighedskræmmeri og trusselsregime. Tværtimod. For i det danske demokrati skal vi kunne debattere de beslutninger, som vi træffer. Vi skal kunne se og forstå konsekvenserne".

Sådan lyder det i Facebook-opslag fra den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe, efter at hun har fået en mail fra Undervisningsministeriet.

"Der står, at jeg 'vil kunne straffes i medfør af straffelovens regler om tavshedspligt'", skriver hun.

Zenia Stampe: Det er langt ude, vi ikke må se testene

Alligevel har Zenia Stampe modtaget et advarende brev fra Undervisningsministeriet, fordi hun i forsommeren lagde hun spørgsmål fra de nationale test i dansk i 2. og 4. klasse op for at starte en debat om sværhedsgraden af testene.

Hun undrer sig over, at man ikke kan få lov til at se testspørgsmålene, efter testene er blevet afholdt.

"Det er langt ude. Men det er endnu mere langt ude, at vi ikke må se testene, så vi kan få en ordentlig og oplyst debat om emnet. Det er en hån mod lærerne. Det er en latterliggørelse af eksperterne. Det er en underkendelse af forældrene. Men det er først og fremmest hensynsløst over for vores børn.", skriver hun i det nyeste opslag om emnet på hendes Facebook-profil.

Hun er tydelig vred over, at hendes ønske om at debattere de nationale test nu har ført til en officiel henvendelse fra Undervisningsminisiteriet.

"Sidste år skete noget lignende for en lærer, der havde lagt nogle spørgsmål op her på Facebook. Og for et par år siden blev en skoleleder ringet op af en overordnet ansat i ministeriet, fordi en af hans lærere havde orienteret Folketingets Undervisningsudvalg om nogle testspørgsmål. Læreren fik at vide, at det kunne få personlige konsekvenser for hendes lærerarbejde", skriver Zenia Stampe og slutter sit oplæg på Facebook med et opfordring.

"Jeg lader mig ikke true til tavshed! Det mindste, vi kan forlange, er vel åbenhed. Del gerne, hvis du er enig", skriver hun.

Læs mere

Åbent brev til Undervisningsminister MereteRiisager og medlemmerne af Folketingets Undervisningsudvalg

Powered by Labrador CMS