Nationale test
17   91

Lærer siger fra: Nationale test slukker lyset i elevernes øjne

Næsten 3000 har delt lærer Ann Marie Lindbjergs Facebookopdatering om svære orddelinger i nationale test. Hendes nødråb har nået den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe, som opfordrer til folkeligt oprør mod testene.

Afmagt. 

Det var den følelse, som lærer Ann Marie Lindbjerg havde, da hun gennemførte de nationale test med sine elever på Sevel Skole ved Holstebro.

Artiklen fortsætter under banneret

"Når man har elever til sådan en test, kan man ligeså stille se, at lyset totalt bliver slukket i øjnene på dem. Den tro, de havde på sig selv, inden de gik i gang, bliver nedbrudt. Det er ikke rart at se på som lærer", siger Ann Marie Lindbjerg.

Hun tog et screenshot af spørgsmålene i testene, hvor svære ord som Feminisereillumineretepaulet skulle deles med to streger af fjerde klasse elever, og uploadede dem på Facebook.

"Jeg bruger det meste af mit skoleår på at overbevise mine skønne elever om, at de er mega gode på hver deres måde. Når ministeriet så på et splitsekund kan ødelægge det hele med deres ALT for svære test. Så bliver jeg næsten grædefærdig", skrev hun i opslaget.

Hun uddyber over for folkeskolen.dk, at de nationale test ikke er forenelige med den måde, som hun ønsker at være lærer på.

"Jeg omfavner samtlige af mine elever og vil gøre alt for, at de kommer ud på den anden side og kan se, at der er mulighedernes land. Og det synes jeg absolut ikke, at de her test er med til", siger Ann Marie Lindbjerg. 

 

Politiker føler også afmagt

Men et døgn efter, hun havde klikket på slå op-knappen på Facebook, blev hun af en kollega gjort opmærksom på, at man ikke må dele opgaverne i de nationale test, og hun fjernede billedet igen fra Facebook. På det tidspunkt var opslaget allerede delt 1350 gange. Og nødråbet var også blevet hørt af den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe. Hun skrev således om Ann Marie Lindbjerg status.

"Opslaget blev delt igen og igen med lige dele vantro og forbløffelse. Men da jeg for lidt siden forsøgte at finde billederne, var de væk. Læreren havde taget dem ned, fordi hun havde fået at vide, at det var ulovligt at dele dem. Men helt ærligt. Vi bliver nødt til at få sandheden frem om de her test", lød det fra Zenia Stampe. Og efterfølgende opfordrede hun til folkeligt oprør mod de nationale test.

"Efter otte års forgæves kamp på Christiansborg mod disse groteske test,er jeg nået til den overbevisning, at det eneste, der kan ændre tingenes tilstand, er et folkeligt oprør.

At alle jer derude siger: Det her er simpelthen for idiotisk. Kun sådan tror jeg, at vi kan overbevise de partier i folketinget, der stædigt holder fast i disse idiotiske test.

Jeg håber derfor, at I vil være med til at råbe op - og at I vil blive ved med at gøre det, indtil vi sammen har fået skudt de her test til månen".

Lærer overvældet af reaktioner

Ann Marie Lindbjerg vil som lærer også opfordre til at råbe op. Hun føler, hun bliver hørt.

"Reaktionerne har været overvældende. Jeg havde i min vildeste fantasi slet ikke troet, at det ville nå så vidt. Jeg har fået så mange tilkendegivelser omkring det her", siger hun og understreger, at hun udtaler sig som lærer og som mor. Hun udtaler sig ikke på vegne af Sevel Skole. Hun er meget inspireret af foredragsholder, mediechef og tidligere redaktør på blandt andet TV2 og TV3 Jeppe Søe, som har valgt at holde sine børn hjemme, når der er nationale test på skolen.

"Jeg håber virkelig, at politikerne vil kigge på de her test og sige, hvad er det egentlig de måler?. Hvad er det for læringsmål, der er i dag, og hvad kan vi forvente af vores elever. De der ord, der er jo ord, som jeg aldrig bruger i min undervisning. Mine elever behøver ikke at kunne alle mulige fancy ord for at kunne klare sig. For mig er det ligeså vigtigt, at jeg får et barn ud, der har troen på sig selv, og som er dannet", siger hun.

"Jeg håber på, at man vil række hånden ud til lærerne og spørge om der, ikke er nogle lærere, læsevejledere og matematikvejledere som vil være med til at lave en ny udgave af nationale test. Jeg har ikke noget imod, at man skal måles og vejes, men jeg har noget imod formen". 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ