Kendt lærerstuderende om litteratur på læreruddannelsen: Det er for uambitiøst

Ved dagens høring på Christiansborg handlede det om om lystlæsning, læseklubber og samarbejde mellem biblioteker, skoler og museer. Så blev det lærerstuderende Geeti Amiris tur til at gribe mikrofonen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Al respekt for mine medstuderende: Men der er alt for lidt litteraturforståelse på læreruddannelsen, og jeg fatter det ikke!" næsten tordnede tidligere debattør og nuværende lærerstuderende Geeti Amiri ud i Fællessalen på Christiansborg, hvor størstedelen af den danske bogbranche og en god portion af aktørerne på folkeskoleområdet var samlet, da kulturministeren officielt skulle modtage oplægget til en ny national læsestrategi. Undervisningministeren var ikke til stede.

"Lærere mangler simpelthen interkulturelle kommunikationskompetencer", sagde hun.

"De ved ikke hvordan livet er i en afghansk indvandrerfamilie, at mor måske slet ikke kan læse, selv om det er 3. generation, de er i Danmark. De familier læser ikke godnathistorier og de var slet ikke hvor det nærmeste bibliotek er".

Amiris råd til lærere, der står med elever fra så bogfremmede familier er ligeså så simpelt som det er svært.

"Det er nok kontroversielt at sige det, men jeg synes lærere skal være formynderiske" sagde hun. "I skal forlange af forældrene at de gør en indsats for selv at lære at læse og skær det bare ud i pap for dem: Hvis de ikke kan hjælpe deres børn, kommer Ali og Aisha håbløst bagefter Anders og Asta, allerede inden de går ud af folkeskolen".

Læs mere

Politiken: Geeti Amiri så sin egen undertrykkelsespejlet i en ægteskabskritisk roman fra 1885 (kræver login)

Powered by Labrador CMS