"Jeg tror, vi har set enden af, hvad New Publich Management kan", siger Eik Møller, der er formand for skoleområdet i Børne- og Kulturchefforeningen og direktør for Skoler og Institutioner i Ballerup Kommune.

Børne- og Kulturcheferne gør op med tælleriet

Kvalitet kan ikke måles i tal, mener børne- og kulturcheferne. De vil nu flytte øjnene fra regnearkene til de processer, der foregår i den virkelige verden ude på skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu må det være slut med at bruge så mange resurser på tal og dokumentation, mener børne- og kulturcheferne, der lige har afholdt årsmøde.

"Jeg tror, vi har set enden af, hvad moderniseringssystemet New Publich Management kan", siger Eik Møller, der er formand for skoleområdet i Børne- og Kulturchefforeningen og direktør for Skoler og Institutioner i Ballerup Kommune.

"Nu er der noget nyt på vej", tilføjer han. "Vi vil sætte fokus på kerneydelsen, og kvaliteten af den kan man ikke udtrykke med tal på en linje. Kvaliteten ligger i de processer, der leder frem mod målene. Og det er noget helt andet end at tælle og tælle og tælle".

Dialog i stedet for tal

I stedet skal der bruges flere ledelsesmæssige resurser på dialog og partnerskaber og netværk, siger Eik Møller. Og så skal vi "tage den canadiske medicin", mener han.

"Staten skal opstille nogle få, enkle, nationale mål. Den enkelte kommune kan så formulere nogle få mål for, hvordan lige netop dén kommune kommer frem til de overordnede nationale mål", forklarer han.

"Og den enkelte skole kan så udfylde rammen på en måde, som passer lige til den her skole. Altså sige: 'Sådan gør vi her hos os'", tilføjer han.

Han ser meget gerne, at regeringen udstikker de tre mål fra Ny Nordisk Skole, som tre overordnede nationale mål, ikke mindst målet om, at alle elever skal lære mere.

"Så undgår vi også inklusionsdiskussionen, for så skal de dygtige lære mere ud fra deres udgangspunkt, og de mindre dygtige skal lære mere ud fra deres udgangspunkt", siger Eik Møller.

"Og lur mig om de tre mål fra Ny Nordisk Skole ikke bliver skrevet ind i en ny skolereform", gætter han.

Sorø-mødet har vedtaget manifestet for Ny Nordisk Skole

Nyt ungenetværk i Børne- og kulturchefforeningen

Udover opgøret med New Publich Management - der har været en dominerende ledelsesfilosofi i den offentlige sektor siden 1980'erne - var der en anden nyhed på børne- og kulturchefernes årsmøde.

Foreningen vil etablere et nyt netværk, Ungenetværket, der skal gøre sit til, at regeringens målsætning om, at 95 procent af en årgang gennemfører en ungdomsuddannelse, bliver opfyldt.

Henrik Beyer, der er børne- og kulturchef i Herning Kommune og medlem af bestyrelsen for Børne- og Kulturchefforeningen, skal stå for opbygningen af netværket, der blandt andet skal komme med ideer til, hvordan overgangen mellem udskolingen og ungdomsuddannelserne kan blive bedre.