Hver dag begynder 40 unge danskere at ryge. De røgfri skoledage skal sætte en stopper for det. Dog er det ikke alle skoler, der har været klar med et forbud mod rygning ved skoleårets start.
Hver dag begynder 40 unge danskere at ryge. De røgfri skoledage skal sætte en stopper for det. Dog er det ikke alle skoler, der har været klar med et forbud mod rygning ved skoleårets start.

Det er ikke alle skoler, som fik ringet ind til røgfri skoletid

Fra i mandags var det ikke længere tilladt at ryge i skoletiden på langt de fleste af landets skoler. Flere skoler åbnede op til et nyt skoleår med røgfri skoletid for både elever og lærere, mens nogle skoler må vente.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De nye regler træder egentlig først i kraft ved årsskiftet. Alligevel har rigtigt mange af landets skoler valgt allerede nu at gøre skoledagen totalt røgfri.  

Dermed lever skolerne op til politikernes ønske. Politikerne nåede nemlig ikke at stemme lovgivningen igennem, fordi corona-pandemien pludseligt krævede politikernes fulde opmærksomhed. Røgfri skoletid vil derfor først være påkrævet den 1. januar 2021.

Røgfri skoletid er en del af regeringen handleplan mod børn og unges rygning og betyder, at det ikke er tilladt at ryge i skoletiden, heller ikke uden for skolens område. Dette gælder både de ansatte og eleverne

Lærerne må følge trop

Også lærerne skal holde sig fra smøgerne i løbet af deres arbejdsdag. Det er dog ikke en nyhed på flere af lærerværelserne, da det allerede har været forbudt for de offentligt ansatte i de fleste af landets kommuner at ryge i arbejdstiden. Campusskolen i Ringsted er en af dem, der har valgt at vente til nytår:

"Foråret har været fyldt med andre ting, som på det tidspunkt var vigtigere. Vi havde en corona-krise, som vi i stedet måtte sørge for, at vores elever kom godt igennem", siger viceskoleleder og ledelsesansvarlig for Campus+ og 10. klasses-centeret Christie Beckmann.

Af en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden fremgår det, at hele 82 procent danske børn og unge mener, at det er en god ide med røgfri skoletid. Og ifølge Tenna Børsting Christiansen har det i de allerede røgfri kommuner også vist sig, at indførelsen af de røgfri skoledage falder i god jord hos de unge.

"Erfaringen er, at der godt kan blive stillet spørgsmål fra eleverne i starten. Der er nogle, som lige skal teste grænserne. Men det er et spørgsmål om tid, før kulturen ændrer sig, og eleverne vænner sig til en kultur, hvor skoletiden er røgfri", siger Tenna Børsting Christiansen.

"Vi må hjælpe"

Hos Campusskolen tror man på, at fællesskabet på skolen også kan være med til at hjælpe de elever, som har problemer med rygning. På skolen har man taget hul på det forebyggende projekt X:IT, der er et forløb udviklet af Kræftens Bekæmpelse, som man håber på kan være med til at gøre overgangen for de elever, der er mest afhængige, lettere.

"Der vil selvfølgelig være elever, der falder i, og det skal selvfølgelig have en konsekvens, men det er jo unge, som har et forbrug, som vi også må hjælpe dem ud af", siger Christie Beckmann.

Powered by Labrador CMS