Yolo som er en tilføjelse til Snapchat og p.t. verdens mest downloadede app er ikke for børn, siger Center for Digital Pædagogik.
Yolo som er en tilføjelse til Snapchat og p.t. verdens mest downloadede app er ikke for børn, siger Center for Digital Pædagogik.

Advarer mod ny snapchat-app: Børn mobber anonymt

Yolo er en ny udvidelse til Snapchat og p.t. verdens mest downloadede app. Den gør det muligt at skrive anonymt, og det har allerede medført store problemer med hadefulde beskeder blandt børn i bl.a. Norge og England. Det er ikke en applikation egnet til børn, advarer Center for Digital Pædagogik.

Publiceret

Eksempel på brug af Yolo: 

 

  • En bruger tager et billede af sig selv på Snapchat
  • Via Yolo-app'enopfordrer brugeren sine 'venner' til at givederes ærlige mening om billedet 
  • Herefter kan alle venner med uploaderen af billedet skriveanonyme kommentaret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er lagt flere kommentarer op med chikanerende indhold. Selv om voes datter ikke har downloadet appen, bliver beskederne spredt via Snapchat. Og hun er ikke alene om at blive udsat for det. Yolo er den hurtigst voksende app lige nu, den spreder sig som ild i tørt græs. Det er noget, forældre og skoleledelse bør være obs på", siger Veslemøy Tvedt Fredriksen, mor til en pige på en skole i Bergen til det norske lærermedie Utdanning. 

Ser man på på de anmeldelser, som smartphone-brugere har givet appen i AppStore og Play Butik, skriver brugere, at anonymiteten får nogle til at skrive voldsomme beskeder som: "Jeg ville ønske, at du var død" eller "Du er mærkelig".

I Storbritannien og USA er appen den mest downloadede i maj. 

Yolo er en nemlig en tilføjelse til populære Snapchat, som er børn og unges mest anvendte kommunikationsredskab i verden og gør det muligt for brugerne at skrive anonymt med deres Snapchat-venner.  

Selvom appen kun er en måned gammel, har man i Norge allerede advaret mod applikationen, fordi man har set eksempler på voldsom mobning.

Derfor peger han på at forældreinddragelse er alfa og omega, hvis man skal sikre, at appen ikke bliver brugt forkert.

"Forældre skal lave aftaler med børn og unge om, hvordan man opfører sig. Det er vigtigt, at forældrene kender til de konkrete apps, der er på barnets telefon. Det er en god idé, at det altid er forældrene, der tillader og downloader apps, så børnene ikke selv kan downloade apps frit. Derfor skal man også løbende tjekke børnenes applikationer og sikre, at de ikke selv har downloadet apps, der ikke er for børn - eksempelvis Yolo", siger han.

Politiet kan involveres

Langt det meste af det der bliver sendt via de her anonyme apps er i den positive kategori, vurderer Jonas Ravn. Men der er nogle, der bruger appen til at prøve sig selv af og søge grænser:

"Anonymiteten gør at man konsekvensløst kan sige alvorlige og grimme ting til sine venner".

Når beskeder bliver for voldsomme kan det have alvorlige konsekvenser:

"Hvis der kommer en mordtrussel, kan politiet tage fat i ejeren af appen, og så vil man kunne opspore dem, der truer. Det tror jeg, at der er mange, der glemmer. Mere anonym er man heller ikke. Man forbryder sig mod både det moralske men også lovgivningen i et sådan ekstreme tilfælde.  Vi må se hvor længe den lever, der har været lignende apps før, hvor anonymiteten er trukket tilbage, fordi man ikke kan kontrollere de negative og voldsomme kommentarer", siger Jonas Ravn.

Powered by Labrador CMS