Anmeldelse

Tænk til boksens grænser

Denne læseværdige bog vil sandsynligvis revurdere din forståelse af kreativitet og få dig til aldrig mere at sige, at kreativitet handler om at tænke ud af boksen.

Publiceret

 

Fakta:

Kreativitet i kulisserne

Forfattere:  Dan Hvidtfeldt og Lene Tanggaard

250 kroner

204 sider

Forlag: Klim

Når vi tænker på kreativitet i al almindelighed, tænker vi måske ofte på geniet, der sidder og grubler helt for sig selv og pludselig – pling! – får geniet en god ny idé, som bare må fuldføres med det samme. Det kan også være, at vi opfordrer hinanden til at være kreative ved at tænke helt ud af boksen.

Det er denne individualistiske hverdagsforståelse af kreativitet, som  denne tankevækkende bog gør op med. Bogens forfattere ser kreativitet som noget socialt og taler om det kreative vi. Når vi blandt andet i medierne hylder den individuelle, toppræsterende kreative fodboldspiller, topdirektør eller forsanger, glemmer vi, hvad der skaber dem og deres præstationer. For eksempel andre menneskers store betydning. Fodboldspillerens medspillere, træner og publikum, topdirektørens medarbejdere og bestyrelse, forsangerens band, lydfolk og øvrige crew. Dette handler bogens første tema, 'Mennesker i kulisserne', om.

Vi kan også have en tendens til at glemme omgivelsernes betydning for kreativitet – hvordan et særligt fodboldstadion, et særligt koncertsted eller en bestemt teaterscene bare har en aura omkring sig, der indbyder til særlige oplevelser. Omgivelserne kan gøre fodbold, musikken, teaterstykket og meget andet til noget helt unikt, hvor alt går op i en højere enhed.

Derover kan vi glemme, hvad materialet betyder for kreativiteten. Hvad det unikke musikinstrument gør for musikken og musikernes kreativitet, den særlige pensel for kunstmaleren og så videre. Det konkrete materiale eller redskab indbyder eller opfordrer til noget særligt, skriver forfatterne med reference til Gibsons interessante begreb ”affordance”, som kan oversættes til brugspotentiale. Dette handler bogens andet tema, 'Materialer i kulisserne', om.

Forfatterne vender for mange af os betydningen af kreativitet på hovedet og fortæller blandt andet, at kreativitet ikke handler alene om at skabe nyt – men noget passende. Og at kreativitet ikke handler om at tænke ud af boksen, men at tænke til boksens grænser.

Forfatterne definerer kreativitet på denne måde: ”Vi er kreative, når vi lykkes med at skabe noget nyt, som samtidig er værdifuldt, meningsfuldt og passende”  og forklarer: ”Kreativitet handler om at udvikle idéer eller produkter, som på en gang er originale og nytænkende, og som samtidig er forståelige og meningsfulde for en gruppe af mennesker i en særlig social sammenhæng.” 

Vi skal passe på med at overvurdere det nye i det kreative, for vi står altid på skuldrene af noget og nogle, og uanset hvad vil vi næsten altid skabe noget nyt, da det er svært at efterligne. At det skal være ”passende” er en god pointe, der kan forklare, hvorfor nogle forfattere, kunstnere eller produkter for eksempel ikke slår igennem i alle lande og kulturer eller på alle tidspunkter. Ofte skal kreative bidrag også igennem en vis modningsproces. Tiden og omgivelserne skal være klar til bidraget.

Det passende er netop årsagen til, at vi ikke skal tænke ud af boksen, men til boksens grænser ved at opsøge disse. At tænke ud af boksen er at tænke nyt, men ikke at tænke passende.

Bogen er trykt med flapper og i et særdeles handy format, der gør læseoplevelsen endnu bedre. Dermed illustreres en af bogens pointer – materialet (i dette tilfælde den lækre fysiske bog) gør noget for oplevelsen. Ordene gør det ikke alene.

Jeg vil bruge et af bogens spørgsmål til at slutte anmeldelsen af med: Hvis skuldre står du på? Hvem har formet dig? Hvem har hjulpet dig til at blive den, du er? Vi er et vi, og det gælder også i kreative sammenhænge.

Skynd dig at læse denne bog.