I maj 2011 mente Christine Antorini, at den daværende regering var ved at danne megaklasser ad bagvejen gennem dispensationer til kommunerne. Selv har hun som minister ikke givet afslag på en eneste af dispensationsansøgningerne.
I maj 2011 mente Christine Antorini, at den daværende regering var ved at danne megaklasser ad bagvejen gennem dispensationer til kommunerne. Selv har hun som minister ikke givet afslag på en eneste af dispensationsansøgningerne.

Alle får lov til at bryde klasseloftet

I løbet af sin tid som minister har Christine Antorini ikke givet et eneste afslag på ansøgninger om at få lov til at danne klasser med mere end 28 elever. Danmarks Lærerforening er skuffet over ministeren, der gik til valg på at sænke klasseloftet til 24 elever per klasse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den danske folkeskole må der maksimalt være 28 elever per klasse. Men kommunerne har mulighed for at søge om en dispensation til at danne større klasser, så længe der ligger klare pædagogiske og faglige begrundelser bag.

Under den siddende regering har ni kommuner ansøgt om at få lov til at danne større klasser på i alt 43 skoler. Og samtlige ansøgninger har fået positivt svar.

Formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen mener ikke, begrundelserne er reelle nok til at kunne forsvare dispensationerne.

"Jeg oplever, at man meget let kan klistre pædagogiske og faglige begrundelser på enhver ansøgning for at dække over besparelser. Hvis man sætter to lærere på den store klasse, kan man lige så godt have to klasser og benytte sig af muligheden for holddannelse. Kommunerne har en stram økonomi, men vi driver ikke skoler for at få kommunale budgetter til at fungere. Vi driver skoler for at give eleverne en god undervisning", siger han.

Under valgkampen og i sin tid i opposition beskyldte Christine Antorini den tidligere regering for at indføre megaklasser ad bagvejen gennem dispensationerne. Dengang meldte hun ud, at klassekvotienten skulle sænkes til 24 elever per klasse. Det valgmål lever hun dog ikke op til, og det skuffer Anders Bondo Christensen.

Antorini: Dispensationerne er forsvarlige
Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini mener dog sagtens, hun kan stå inde for dem.

"Vi har ikke noget ønske om bare at indføre megaklasser. Vi tager konkret stilling til hver enkelt ansøgning og har fulgt op på de ansøgninger, vi ikke fandt tilstrækkelige, for at sikre os, at de pædagogiske begrundelser var gode nok. Derfor føler jeg sagtens, jeg kan forsvare, at vi ikke har givet et eneste afslag", siger hun.

Ministeren er ikke i tvivl om, at alle ansøgningerne er klart pædagogisk begrundede. Hun kræver desuden, at alle de større klasser bliver evalueret grundigt.

"Vi har skærpet kravene til evalueringen af, hvordan det går ude i de større klasser. De skal ikke bare sættes i gang uden opfølgning. Og jeg er især spændt på de steder, som indfører to-lærer-ordning i forbindelse med de store klasser, for måske er der noget erfaring at hente", siger hun.
  

Dispensationerne givet til Skive, Gladsaxe, Rudersdal, Assens, Sorø, Vejle, Fredensborg, Odsherred og Holbæk Kommune.

Powered by Labrador CMS