Fagforeningsledere fra hele verden mødes i København

Lærerformand Anders Bondo er delegeret for den nye hovedorganisation FH, når flere end 1000 fagforeningsledere fra hele verden mødes til kongres i København fra på søndag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den økonomiske ulighed i verden er et af hovedemnerne, når fagbevægelsernes verdenssammenslutning ITUC holder kongres i Bella Center under overskriften Building Workers' Power. Change the Rules.

"Den økonomiske ulighed er en kæmpe udfordring - at én procent af befolkningen ejer hovedparten af rigdommene. Fagbevægelsen har solidaritet som den helt overordnede overskrift, og som lærere ved vi oven i købet, hvor afgørende det er for et barns fremtid og læring, om det vokser op i fattigdom. Derfor er det vigtigt for os både som fagforening generelt og som lærerforening", fremhæver Anders Bondo.

Lærerforeningen har tradition for at enagere sig i udviklingsarbejde:

"Det handler om kapacitetsopbygning, om at give lærerne i Kenya, Tanzania, Uganda og mange andre steder styrke til at kræve ordnede forhold for lønmodtagerne, hvilket er en af forudsætningerne for at ændre ulighedsproblemet", siger Anders Bondo og er stolt af, at Lærerforeningen fast afsætter 0,7 procent af sit budget til internationalt solidaritetsarbejde.

"Det rækker dog slet ikke til at dække det arbejde, vi gør, men derudover får vi Danida-støtte til mange af projekterne".

Får man samvittighedskvaler, når man som fagforeningsformand i Danmark kæmper for ytringsfrihed og imod stress, når man møder kolleger fra andre lande, hvor det handler om at få en løn, det overhovedet er muligt at leve af?

"Nej! Det handler om, at man skal gøre både og", fremhæver Anders Bondo.

"Jeg har været på skolebesøg i Tanzania, hvor der er 60 elever i klassen, og de sidder fire på hver bænk beregnet til to og må vende sig om for at kigge i én bog per otte elever. Og så bliver tingene da sat i relief, men alligevel skal vi da også i Danmark kæmpe for resurser til folkekolen. Fordet handler jo om fordelingen af de resurser, der er i det danske samfund, hvor uddannelsen af vores børn er noget af det vigtigste at prioritere".

"Og under borgerkrigen i Nepal, blev lærerne trukket ud som et symbol, og man hev maoistiske lærere ud og skød dem. Så det er selvfølfelig nogle helt andre vilkår, de arbejder under, og derfor skal vi også være parate til at indgå i internationalt arbejde", understreger Anders Bondo.

Kongressen i København har også fremtidens arbejde og organisation på programmet, og skal den 'kåre' verdens værste boss. Blandt de nominerede er filmproducer Harvey Weinstein og chef for Amazon, Jeff Bezos, der blandt andet er kendt for sin rundhåndede brug af sarkasme overfor sine medarbejdere.

Læs mere

4thITUC World Congress

Ftf.dk: Over 1000 fagforeningsledere fra heleverden mødes i København