"Det er en balance mellem at forære dem nogle penge, de selv skulle have fundet for lang tid siden, og at få dem til at gøre det, de skulle have gjort for lang tid siden, men ikke har prioriteret", siger Marianne Jelved om finanslovsforslaget.

Radikale vil have skolernes indeklima, rengøring og toiletforhold på finansloven

De Radikale går til finanslovsforhandlinger med forslag om at afsætte 100 millioner kroner til at forbedre skolernes indeklima. 15 millioner kroner skal gå til at få et samlet billede af, hvor slemt det står til, mens hovedparten skal gå til renere skoletoiletter.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvor galt står det til med indeklimaet på de danske folkeskoler? Det spørgsmål vil De Radikale afsætte 15 millioner kroner på den kommende finanslov til at få svar på.

En national screening forankret hos Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) skal afdække hver enkelte skoles udfordringer med indeklimaet.

Det skal give et samlet billede af udfordringerne, der kan hjælpe kommunerne til at prioritere de nødvendige forbedringer, således at der sættes ind de steder, hvor det giver mest mening, lyder begrundelsen fra partiet.

"Ideen er at lave et samlet danmarkskort, som alle kommunalbestyrelser skal behandle offentligt en gang om året. Dermed bør dem, der ikke gør nok ved indeklimaet få et hint om, at der skal handling til", siger De Radikales skoleordfører Marianne Jelved.

Coronakrise kan føre til bedre indeklima på skolerne

Det er påvist i utallige undersøgelser, at indeklimaet er dårligt i danske skoler. Hvad skal en screening afsløre, man ikke ved i forvejen?

"Pointen er, at man offentliggør hver enkelte skoles screening, som behandles på et åbent kommunalbestyrelsesmøde en gang om året", siger Marianne Jelved.

På den måde bliver skolebestyrelserne forhåbentlig også opmærksomme på konkrete problemer på en anden måde, end de ellers ville være det, håber Marianne Jelved.

"Det provokerer mig, at det her er kommunernes ansvar, men at det efterspørges, at vi løfter det ansvar ved at give dem et par milliarder. De må tage deres ansvar på sig", siger hun.

Mere rengøring og bedre toiletter

Vil De Radikale ikke sende flere penge til kommunerne til forbedring af indeklimaet, vil de til gengæld gerne finansiere bedre rengøring og toiletforhold.

Det ønsker partiet 85 millioner kroner afsat til her og nu, hvilket bringer indeklimaindsatsen i partiets finanslovsforslag op på i alt 100 millioner kroner.

Pengene skal tages fra den "coronakrigskasse" på 9,2 milliarder kroner, som regeringen har afsat i sit finanslovsforslag.

KL: Mere rengøring kræver flere penge

Og det er da også den forbedrede rengøring og forhøjede fokus på hygiejne under nødundervisningen i foråret, der har fået partiets øjne op for det øjeblikkelige forbedringspotentiale.

"Vi har lært, at det hjælper med mere rengøring, bedre toiletforhold og mere udluftning. Det er igen for at give kommunerne et hint om, at de står med en vigtig opgave, der er blevet endnu mere aktuel med coronakrisen", siger Marianne Jelved.

"Det er en balance mellem at forære dem nogle penge, de selv skulle have fundet for lang tid siden, og at få dem til at gøre det, de skulle have gjort for lang tid siden, men ikke har prioriteret".

Radikale vil have obligatorisk teknologiforståelse på finansloven