Corona
0   17

KL: Mere rengøring kræver flere penge

Undervisningsministeren sender i denne uge breve til kommunerne, hvor hun indskærper, at der skal gøres ekstra rent på skolerne for at forebygge coronasmitte. KL's svar er, at hvis der skal skrues yderligere op for rengøringen, koster det flere penge.

"Pengene til ekstra rengøring er bevilget. De penge skal ud at arbejde på skoler og institutioner, fordi det er afgørende for at mindske smittespredningen, at der bliver gjort ordentligt rent. Det skal ske alle steder", sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde i går.

Udmeldingen kommer, fordi ministeren fra blandt andre DLF, enkelte lærere og skoleledere har hørt om eksempler på manglende ekstra rengøring. Hun har dog ikke dokumentation for, at kommunerne ikke bruger de ekstra penge på rengøring efter retningslinjerne.

"Men jeg har heller ikke dokumentation for det modsatte. Derfor bliver vi nødt til i denne her situation at sende et brev ud til kommunerne og sige, at de her penge er afsat, og hvis der skulle være nogen, der ikke har gjort det endnu, så skal de penge gå til den rengøring, der er lagt op til i retningslinjerne, som har været gældende siden juni. Dem skal man leve op til", sagde ministeren.

Pengene var til allerede opgjorte udgifter

Artiklen fortsætter under banneret

Pengene er fra økonomiaftalen mellem KL og regeringen, som blev indgået i maj. Her er et af hovedelementerne, at "kommunerne kompenseres for de allerede opgjorte mer- og mindreudgifter til håndtering af COVID-19 for i alt 2,6 mia. kr. i 2020. Regeringen og KL er enige om, at der kan være behov for at revidere økonomien senere i 2020, når der er større klarhed over det videre forløb", som der står på Finansministeriets hjemmeside.

Formand for KL's Børne- og undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen er enig med ministeren i, at rengøring og hygiejne er meget vigtig under corona. Men han mener også, at yderligere rengøring på skolerne kommer til at koste flere penge, end der foreløbig er afsat.

"I økonomiaftalen fra før sommerferien blev der afsat et foreløbigt beløb til blandt andet ekstra rengøring, og det er aftalt, at vi her ultimo 2020 igen skal drøfte corona-relaterede udgifter netop for at sikre, at ekstraudgifterne ikke fortrænger den øvrige velfærd. Hvis kommunerne skal skrue yderligere op for rengøringen her i 2020, så har vi en klar aftale med regeringen om, at kommunerne vil blive kompenseret", lyder det i et mailsvar fra ham til folkeskolen.dk.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal mener, at der er brug for, at der bliver skruet op for rengøringen på skolerne.

"Det er nødvendigt. Vi har snakket med en del af vores lokale formænd. Det er meget forskelligt, hvordan retningslinjerne bliver tolket. Vi oplever, at der er steder, hvor de penge, der er tilført forsvinder. Den oplevelse af, at der var rent, og man sprittede hænder havde en mental virkning. Men den er væk mange steder. Derfor er ministerens udmelding nødvendig", siger Claus Hjortdal.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ