Mandag mødes det nye undervisningsudvalg på Frederiksberg Rådhus for første gang. På tegnebrættet er både mellemformer, lavere klassekvotient - og måske højere lærerløn.
Mandag mødes det nye undervisningsudvalg på Frederiksberg Rådhus for første gang. På tegnebrættet er både mellemformer, lavere klassekvotient - og måske højere lærerløn.

Frederiksberg er blevet rød: Hvad kommer det til at betyde på skolerne?

Siden nytår har Frederiksberg efter 112 års konservativt borgmesterstyre en socialdemokratisk borgmester. Hvad kommer det nye flertal til at betyde på Frederiksbergs folkeskoler? Læs tre nye udvalgsmedlemmers bud.

Publiceret

FREMTIDENS SKOLE 2030

- En samlet kommunalbestyrelse besluttede med budgetforliget2020 at igangsætte en proces om at udarbejde en masterplan forskoleområdet.

- Masterplanen skal blandt andet forholde sig til både denfaglige fremtid, nye læringsformer, digital undervisning, økonomiog skolens fysiske rammer. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag mødes det nye undervisningsudvalg i Frederiksberg Kommune for at konstituere sig.

Ruben Kidde fra De Radikale bliver formand for udvalget, og spørger man ham om, hvad han mener, der bør gøres for kommunens folkeskoler, nævner han hurtigt masterplanen, 'Fremtidens Skole 2030'. 

Han vil inddrage de forskellige interessenter og komme ud på skolerne i foråret og møde både lærere, elever og skoleledere med henblik på at vedtage en langsigtet plan for folkeskolerne.

I den sammenhæng ser han masterplanen Fremtiden Skole 2030 som et godt afsæt for at arbejde videre, så den endeligt kan vedtages dette forår.

Et flertal i den tidligere kommunalbestyrelse besluttede, at man skal arbejde med de såkaldte 'mellemformer' altså former i mellem special- og normalklasser. Men det er vigtigt for De Radikale, at de nye skoleformer prioriteres økonomisk.

For Ruben Kidde er rekrutteringen af lærere absolut topprioritet, men han tilkendegiver, at han ikke har et 'columbusæg', der alene kan løse hele udfordringen.

"Vi (koalitionen af Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale og SF, red.) gik fælles til valg på at ville afsætte et tocifret millionbeløb ekstra til mere kvalitet i undervisningen. En kvalitet, der svarer til et klasseloft på 24 elever modsat de nuværende 26 elever per klasse i gennemsnit", siger han og tilføjer, at sikringen af den ekstra økonomi til undervisningskvaliteten kan have betydning for, at uddannede lærere ser Frederiksberg som et attraktivt sted at arbejde.

Om det skal være et klasseloft på 24, tolærerordning eller andet, der sikrer kvaliteten, vil han ikke lægge sig fast endnu.

Enhedslisten og Konservative vil se på højere lærerløn

Daniel Panduro fortæller, at Enhedslisten har en politisk målsætning om at hæve kommuneskatten med 0,5 procent, som blandt andet skal finansiere en lønstigning til lærerne i kommunen i form af et Frederiksberg-tillæg.

"Lige nu har Frederiksberg Danmarks laveste kommuneskat, og sådan behøver det ikke at være. Hvis vi hæver den med 0,5 procent, giver det os råd til at gøre meget mere", siger han.

Han betoner også, at Enhedslisten ikke stemte for den seneste lokalaftale om lærerens arbejdstid i Frederiksberg Kommune på grund af både for lav løn og og for lidt forberedelsestid.

Han ønsker en dialog med den lokale lærerkreds om, hvad de mener, der skal til for at rekruttere lærere til kommunen.

"Man kan spørge sig selv, hvad alternativet til at give lærerne en ordentlig løn og forberedelsesfaktor er. Det er jo, at vi ikke kan rekruttere lærere. It's not an option", siger han.

Nikolaj Bøgh fra De Konservative, som også sidder i det nye undervisningsudvalg, er enig i, at man kan kigge på en lønstigning for lærerne igen.

Men han afviser, at pengene skal findes ved at hæve kommuneskatten.

"Vi mener, der er penge nok i systemet til at prioritere folkeskolen", siger han.

Han mener også, at den eksisterende lokale arbejdstidsaftale kan være et incitament for lærere til vælge en skole i Frederiksberg Kommune.

"Vi sat nogle penge af til højere lærerlønninger i budgetforliget for tre år siden. De penge er brugt nu. Så jeg afviser ikke, at man kunne kigge på det igen. Vi ligger ikke højt på listen, og det er klart, at vi står i hård konkurrence i hovedstadsområdet", udtaler han.  

"Overordnet set prioriterer vi folkeskolen rigtig højt, da det er et bærende element i kommunens service til borgerne, og det vil vi gerne prioritere yderligere fremover", siger Nikolaj Bøgh.

Powered by Labrador CMS