De 71 afsnit af 'Klassen' er blevet optaget på Dyvekeskolen på Amager og får premiere 22. august. Foto: DR

Lærer spiller lærer i ny tv-serie

Når DR Ultras nye 71 afsnit lange skole-tv-serie har premiere, har skuespillerne mere magt over handlingen end sædvanlig. Én af dem er lærer Pia Dalsgaard, som mener, resultatet bliver et autentisk billede af hendes og elevernes hverdag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sara er moden af sin alder og begynder at date en af drengene, der går to klasser over hende. Noa fra 8. er sej, men han prøver at presse Sara til at kysse og ryge på el-cigaretter med jordbærsmag sammen med hans venner, og det synes hun er ulækkert. Nu skal hun vælge mellem de seje fyre fra 8. eller de barnlige drenge fra hendes egen klasse, der synes hun er sippet og kedelig.

DR Ultras serie 'Klassen' får premiere den 22. august og handler om en dansk folkeskoleklasse, som de er flest. I hver af de ti minutter lange afsnit tager klassen fat på et nyt større eller mindre dilemma, og det særlige ved serien er, at børneskuespillerne stort set selv må om, hvordan de tackler konflikterne. Det samme må deres klasselærer, der også er lærer uden for DR-regi.

"Jeg har oplevet de fleste af dilemmaerne fra serien i mine egne klasser. Når man ser det, tror jeg man vil kunne genkende sig selv meget og spejle sig. Både som elev og lærer", siger Pia Dalsgaard, der spiller klasselæreren Helle.

Hun har brugt sommeren på at optage de 71 afsnit af 'Klassen' og har netop begyndt som lærer på Pilehaveskolen i Vallensbæk. DR havde opslået rollen i en statist-gruppe, hun er medlem af. Hun syntes, serien virkede spændende, tog til casting og endte med at få rollen.

'Klassen' favner børns bekymringer

Pia Dalsgaard er overbevist om, at serien er den første, eller i hvert fald en af de eneste, som rammer realistisk ind i sit portræt af en folkeskoleklasse. Hun er glad for, der er kommet en serie, der tager børn og deres problemer seriøst. Nogle afsnit handler om gruppepres og pigefnidder, andre tager emner op som sorg eller racisme. I et afsnit er det den årlige motionsdag. En dag, nogle af 'Klassens' elever rigtig gerne vil undgå.

"Børns problemer kan måske nogle gange virke lidt små for voksne mennesker, men for dem fylder det jo virkelig meget. Nu bliver der så åbnet op for en helt almindelig skoleklasse, så andre børn og lærere kan se, at de ikke er alene", siger klasselæreren.

Fælles for alle afsnit er, at udgangspunktet er fast, men indholdet er løst. Skuespillerne kender hovedkonflikten og hvem deres karakterer er, men de må ofte selv finde på replikker og vælge, hvordan de spiller scenen. Pia Dalsgaard må bruge sin erfaring fra klasseværelset til at spille en overbevisende, ja, lærer. Det var et krav hos DR Ultra, at læreren skulle være lærer og ikke skuespiller.

"Alle landets bedste manuskriptforfattere vil ikke kunne skrive en lærerrolle så naturlig, som når en rigtig lærer spiller den. Det er en helt særlig måde at være på, som man ikke kan spille sig til", siger Jonas Kryger Hansen, der er redaktør på DR Ultra.

Mellem fiktion og reality

I fysiklokalet på en helt almindelig skole på Amager er eleverne i en 6.-klasse i gang med at gøre rent, og de er hurtige, for hvis de ikke bliver færdige snart, får de ikke lov at holde klassefest. De sidste rester af køkkenrulle og papirflyvere bliver fejet af vejen, og klassen jubler af glæde og hylder hinanden i et gruppekram. Det skal fejres.

Midt i det kaotiske gruppekram hopper klassens frække dreng Karl op på et af bordene og simulerer, at han skal til at dykke ned i et hovedspring. 'Gør det, gør det!' Råber instruktøren. Karl har hørt sit stikord og lader sig falde ind i mængden af ivrige hænder, der bærer ham rundt over dem, indtil instruktøren lader scenen slutte med et 'ja tak, det var det!".

'Klassen' er af en helt ny genre, som DR ikke har brugt før. Den er løst lånt fra Holland og har både elementer fra reality og fiktionen. Der er skrevet en skabelon over hvad der skal ske, men børnene afgør ofte selv detaljerne i, hvordan det sker. Ligesom Karl bestemte, at jubelscenen skulle ende i et crowd-surf. På den måde bliver det så autentisk, at seere vil genkende sig selv i høj grad, mener producenten Morten Dannisboe.

"Både handling og fiktive sms'er er vendt med børnene, så det virker så ægte som muligt. Konflikterne fra afsnittene er også fundet i den virkelige verden", siger han.

DR Ultra og produktionsselskabet STV Production, der står bag serien, har fundet frem til konflikterne ved hjælp af fokusgrupper og skuespillerne, der har lånt fra deres egen hverdag. Desuden har Børnetelefonen hjulpet ved at dele deres viden om, hvad der i hovedtræk fylder meget i børns hoveder. 

BørneTelefonen: Hør mobbehistorierne til ende 

En dramaserie uden skurk

Redaktionen på DR ultra har sørget for, at serien ikke dikterer et rigtigt eller forkert svar. Seerne må selv tage stilling til, hvordan de selv ville have handlet. Selv klassens bitch kan man ikke dømme som skurk, for vi får en indsigt i hendes karakter, så seerne ved, at bitchen er et udtryk for usikkerhed.

"Resten af klassen skal ikke vide det, men seerne får det at vide. At der er en grund til, at hun er som hun er. Vi vil ikke stille nogen roller i dårligt lys, så seere af samme type kan sidde derhjemme og føle sig ramt", siger Morten Dannisboe.

En af de måder, serien undgår at udstille bestemte typer, er på DR's digitale platforme. Her bliver seerne inviteret til at komme med deres egne holdninger og bidrag til serien, og de kan diskutere, hvordan de ville have håndteret konflikterne. De kan chatte, quizze eller sammenligne sig med seriens otte hovedkarakterer.

"På den måde inddrager vi de unge seere og lægger op til noget refleksion, hvor vi giver dem nogle andre end dem selv at tage udgangspunkt i," siger Jonas Kryger Hansen.

Pia Dalsgaard foreslår, at man ser serien sammen i klassen, så eleverne kan diskutere, hvad der var rimeligt, tarveligt, rigtigt og forkert. Det er DR Ultra-chefen enig i:

"Hvis man ser serien i fællesskab kan det åbne op for noget refleksion, og forhåbentlig også noget mere højlydt refleksion", siger Jonas Kryger Hansen.

'Klassen' får premiere på de to første afsnit den 22. august kl. 17.40 og vil herefter blive vist mandag til fredag kl. 17.50.