"Hvis man lokalt mener, at det kan være muligt at føre til eksamen, så skal det være muligt at kunne opgive et reduceret pensum, der tager udgangspunkt i pensum, eleven har haft ved fysisk tilstedeværelse", siger DLF-formand Gordon Ørskov Madsen.

DLF: Lad de enkelte skoler beslutte, om valgfagsprøverne skal aflyses

Lad det være den enkelte skole, der vurderer, om afgangsprøven i valgfag skal gennemføres eller endnu engang erstattes af standpunktskarakterer, lyder lærerformandens opfordring til politikerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bør være den enkelte skole, der afgør, om der er givet nok undervisning i de praktisk-musiske valgfag til, at det giver mening at afvikle den obligatoriske afgangsprøve i 8. klasse i år. Sådan lyder budskabet fra formand for Danmarks Lærerforenings formand Gordon Ørskov Madsen.

Udmeldingen kommer efter ministeriets nyeste vejledning til, hvordan skolerne kan tilrettelægge undervisningen i valgfag, samtidig med at man for at mindske smittespredning anbefaler at undgå undervisning på tværs af klasser. Retningslinjerne bør medføre, at politikerne også letter på kravene til den obligatoriske afgangsprøve i valgfag, mener DLF.

"Der skal tages hensyn til den undervisning, som eleverne har fået. Derfor mener vi, at det skal være op til lærerne og skolelederen at afgøre, om det har været muligt at levere god og motiverende undervisning, så eleven kan blive ført til prøve på rimelige vilkår", lyder det fra DLF-formanden i en pressemeddelelse.

Han peger på, at de seneste to år med corona har gjort det udfordrende at give den rette undervisning i for eksempel de praktisk-musiske valgfag. Skolerne er også udfordret af anbefalingen om, at eleverne så vidt muligt skal holdes i stamklasser. Der skal dog også være mulighed for at kunne føre til eksamen, hvis man lokalt mener, det kan lade sig gøre, mener DLF.

Skolelederforeningen beder ministeren aflyse de praktisk-musiske afgangsprøver endnu engang 

Skoleledere og elever: Prøve kan gå ud over undervisningen 

Dermed kommer Danmarks Lærerforening med en opfordring, der er en anelse anderledes end dem, som Skolelederforeningen og Danske Skoleelever er kommet med.

Skolelederne og elevorganisationen mener, politikerne bør erstatte afgangsprøven af lærerens karaktergivning for at sikre, at eleverne får den bedste mulige undervisning i faget og ikke blot undervisning, der retter sig mod at få dem gennem prøven. Men Gordon Ørskov Madsen synes, det er vigtigt, at det er den enkelte skole, der tager beslutningen. 

"Hvis man lokalt mener, at det kan være muligt at føre til eksamen, så skal det være muligt at kunne opgive et reduceret pensum, der tager udgangspunkt i pensum, eleven har haft ved fysisk tilstedeværelse," siger Gordon Ørskov Madsen.

Han er enig med skolelederne og eleverne om, at hvis man lokalt vurderer, at valgfagsprøven skal aflyses, så skal det være muligt at konvertere standspunktskarakteren til prøvekarakter.

Danske Skoleelever støtter aflysning af sommerens valgfagsprøver