Corona
4   45

Skolelederforeningen beder ministeren aflyse de praktisk-musiske afgangsprøver endnu engang

Skolelederforeningen har sendt et åbent brev til minister og forligskredsen om de store udfordringer ved at gennemføre de praktisk-musiske valgfag med de nye retningslinjer. Skolelederne opfordrer til, at politikerne igen til sommer erstatter valgfagsprøverne med standspunktskarakterer.

"I Skolelederforeningen er vi optaget af at give eleverne den bedst kvalificerede undervisning. Målet er en undervisning med plads til fordybelse, der skaber interesse for faget og mod og lyst til mere af den praktisk/musiske læring. I den nuværende situation, med en eksamen der venter forude, er vi bekymrede for, at målet snarere bliver sommerens eksamen fremfor kvalitet i undervisningen".

Sådan står der i et åbent brev, som Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal har sendt til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og politikerne i folkeskoleforligskredsen.

Problematisk vejledning

I brevet henvises der til ministeriets nyeste vejledning for, hvordan skolerne kan tilrettelægge undervisningen i valgfag i forbindelse med anbefalingen om undervisning i stamklassen. Skolelederforeningen mener, at forslagene i vejledningen er "problematiske".

Artiklen fortsætter under banneret

Skolelederne peger særligt på det problematiske i at skaffe ekstra faglokaler og de resurser, der kræves for at kunne undervise eleverne i stamklasser. De mener heller ikke, man kan konvertere understøttende undervisning til valgfagene, fordi den understøttende undervisning på mange skoler allerede er brugt til to-lærer-ordninger. Desuden mener de, det er svært at fravige kravet om kompetencedækning i de praktisk-musiske valgfag og bruge "ikke-faglærte til specialiseret fagstof".

Heller ikke rådet om at udskyde undervisningen i valgfag til et senere tidspunkt på året kan bruges. Man kan ikke udskyde valgfag, "når der på kort tid skal samles op på mange måneders tabt undervisning i valgfagene og samtidig skal samles op på øvrige fag, der ikke kan gennemføres på tværs af stamklasser", står der i brevet.

I det hele taget mener Skolelederforeningen, at det bliver svært at gennemføre kravet "om 120 timers undervisning på 2 år, når corona-situationen gennem de sidste snart 3 år har betydet ændringer eller aflysninger af længere varighed".

Opråb til politikerne: Aflys sommerprøver i valgfag

Heller ikke ministeriets sidste anbefaling om at gennemføre valgfag på tværs af klasserne med særlig fokus på smittebyggende tiltag, mener Skolelederforeningen er en god ide.

"Det kan virke oplagt at tage den mulighed i brug, der handler om undtagelsesvist at undervise på tværs af stamklasser med ekstra opmærksomhed på smitteforebyggende tiltag. Dog efterlader denne mulighed skolen med et meget stort ansvar for eventuelle smitteudbrud blandt elever og skolens personale. Samtidig kan der opstå usikkerhed om, hvorvidt en sådan beslutning har legitimitet og opbakning på Christiansborg", står der i brevet, som slutter med en klar opfordring til politikerne.

"For at kunne tilbyde eleverne den bedst mulige kvalitet i undervisningen vil vi opfordre til, at sommerens prøver i de praktisk/musiske fag erstattes af årskarakterer".

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
765 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.344 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.785 andre er allerede tilmeldt