Ben Levin kan ikke huske, at der nogensinde er blevet diskuteret ved overenskomstforhandlingerne, om lærerne skal blive på skolen hele dagen.

Canadaforsker: Det hjælper ikke at holde lærerne på skolen 8-16

En del af Ontarios succes skyldes, at lærerne er på skolen hele tiden, har det lydt i debatten om lærernes arbejdstid. Men hjernen bag Ontarios skolesystem Ben Levin afviser, at det vil gøre en forskel at tvinge lærerne til at blive på skolen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne i Ontario er typisk på skolen fra 9 til 15.30 hver dag. Det er ikke en del af deres overenskomst, at de skal være til stede, det har bare altid været sådan, fortæller professor Ben Levin, som er en af hjerne bag den succesfulde omstrukturering af Ontarios skolesystem.

Canada viser vej til en bedre skole

Meget er ændret i den canadiske stat som led i regeringens reform af systemet gennem de seneste ni år. Men lærernes arbejdstid er ikke ændret. Folkeskolen.dk benyttede lejligheden, da han i mandags besøgte København på konferencen Skolen i Bevægelse og spurgte, om det vil hjælpe det danske skolesystem at holde lærerne på skolen. "Jeg mener, det er at vende tingene den forkerte vej. At få lærerne til at bruge mere tid på skolen vil ikke give noget som helst. Det det handler om er, at hvordan de bruger deres tid. Folk kan lægge masser af timer på deres arbejde uden at lave noget som helst".

I Ontario har lærerne en times forberedelse lagt ind i deres skema hver dag for at de kan forberede undervisningen i fællesskab. Der er nemlig god mening i at skabe tid, hvor lærerne kan arbejde sammen, mener Ben Levin. "Det det handler om er, hvad der skal til, for at skabe effektivt lærersamarbejde. Lærere har brug for individuel tid og for fælles tid for at kunne udvikle deres praksis. Hvis arbejdet kræver, at man har noget fastsat tid sammen, så må man indrette strukturerne efter det, ikke omvendt".

Han kan ikke mindes, at der nogensinde har været en diskussion i overenskomstforhandlingerne i Ontario, der har handlet om, hvor meget af tiden lærerne skal bruge på skolen.

Se videointerview om emnet herunder - beklager forringet billedkvalitet.

Powered by Labrador CMS