Bjørli Lehrmann med Ophelia i hånden til venstre i billedet og en edderkop af træperler og piberensere til højre i billedet.
Bjørli Lehrmann med Ophelia i hånden til venstre i billedet og en edderkop af træperler og piberensere til højre i billedet.

Bjørli skabte sit eget job som naturvejleder i Allerød

I 23 år har Bjørli Lehrmann arbejdet som naturvejleder i Allerød. Men 1. februar går hun på pension og overlader jobbet til en ny leder af Vestre Hus Børnenaturcenter. Fremtiden vil byde på bogskrivning – mere om dyrs interessante sexliv - tv og foredrag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har været så heldig at arbejde her som naturvejleder i så mange år. Jeg føler, at jeg er født til netop dette", siger Bjørli Lehrmann.

Januar skal gå med at vise den nye leder af Vestre Hus Børnenaturcenter rundt i alle kroge af området.

Det hele begyndte med, at Bjørli Lehrmann blev uddannet biolog fra Københavns Universitet - og dem var der mange af på det tidspunkt. Hun havde nogle år som løst ansat gymnasielærer, og det var hun ikke så glad for.

"Jeg sørger for noget forskelligt, så der er noget til alle elever. Der er historier og eventyr, noget aktivt vi skal gøre, og hvis de har fået våde eller kolde fødder, så går vi indenfor. Jeg er parat til at ændre planer - jeg har ikke så mange faste planer. Jeg kigger på børnene og tager udgangspunkt dér".

Har din rolle ændret sig over årene? Har elever og lærere ændret sig?

"Ja, der er sket meget. Lærerne bruger naturen meget mere i dag i undervisningen end tidligere. For nogle år siden kunne man godt opleve, at lærerne var lidt nervøse for, om eleverne måske spurgte om noget, de ikke vidste noget om. Sådan er det ikke mere. Og især efter folkeskolereformen er eleverne meget mere ude at løbe i skoven. Eleverne er også blevet mere vant til at være i naturen hen over årene. Det er blevet et større hit".

Bjørli Lehrmann oplever, at dét nogle børn er mest bange for i skoven, er flåter.

"Det er nyt, at det fylder noget for nogle, men så siger lærerne bare, at de nok skal sørge for at tjekke eleverne for flåter bagefter".

Nogle børn er utrygge ved insekter og smådyr, men så tager naturvejlederen dyrene op og viser dem frem eller rækker dem over til børnene, når de er klar til det.

Ophelia bor på Vestre Hus

Ophelia bor på Vestre Hus

Hun fremhæver, at hun har været heldig - har haft et pænt budget og et godt samarbejde med brugerne af naturskolen.

På Vestre Hus bor der nogle forskellige dyr - og der er altid en fugleedderkop. Den hedder Ophelia. Og det hedder den altid. Undervejs er Ophelia blevet skiftet ud nogle gange.

Bjørli Lehrmanns speciale på universitetet handlede om edderkopper. Hun skrev sammen med sin mand, Allan. Han ville egentlig have været til Peru for at se på dyr dér, og hun ville skrive speciale om mosegrise. Faktisk var hun bange for edderkopper tidligere, men så gav Allan hende en fugleedderkop, og de endte med at blive hjemme og skrive speciale sammen om edderkopper. Hun er nemlig ikke så vild med at rejse. Det blev til et speciale om danske springedderkopper.

"Fugleedderkopper og slanger er et hit, så dem har vi på Vestre Hus. Det er godt, at eleverne får lov til at røre ved dem, se på forskellige edderkopper i forstørrelsesglas, tælle deres øjne og se, hvor søde de egentlig er. Vi laver også edderkopper af træperler og piberensere. Børnene kan godt lide at rende rundt med en stor edderkop, som de kan lege med".

Flere bøger om dyresex

Flere bøger om dyresex

Bjørli Lehrmann er et kendt ansigt i Allerød. Og efter at hun har deltaget i Tv2-programmet "1 døgn, 2 hold, 3 dyr", hvor hun sammen med Vicky Knudsen dyster mod Morten D.D. Hansen og Sebastian Klein om at finde nogle sjældne dyr, er hun blevet endnu mere kendt.

"Jeg bliver genkendt på hatten og på min bil, som jeg har malet blomster og dyr på. Det er sjovt, når børnene vinker, og hvis jeg ikke vil genkendes, så tager jeg bare hatten af".

Hvad skal du så lave, når du bliver pensionist om et øjeblik?

"Uha, jeg skal meget. Jeg skal skrive flere bøger. Jeg er jo specialist i dyresex. Jeg har skrevet en lille bog 'Om dyrene i haven og deres interessante sexliv', så nu får jeg tid til at skrive mere om forskellige dyrs sexliv. Så skal jeg nok lave lidt mere tv og holde foredrag. Jeg kan gøre dét, som jeg har lyst til. Jeg får også mere tid til mit vidunderlige sommerhus, som også ligger her i Allerød. I Børstingrød Mose. At sidde der med computeren og skrive er fantastisk".

Læs mere

Læs om fx skumdyr, planter og sneglesex på www.vestrehus.dk

Powered by Labrador CMS