Slut med at google formlerne ved matematikprøven

Undervisningsminister Merete Riisager tydeliggør nu reglerne for elevernes adgang til at internettet ved prøverne. Kun ved prøven i dansk skriftlig fremstilling må eleverne fremover frit bruge nettet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden 2012 har 9.-klasserne kunnet google efter hjælp fra youtube-videoer og andre matematiktips på internettet til den del af den skriftlige matematikprøve, hvor de må bruge hjælpemidler. Det er i hvert fald sådan, et stort antal elever og lærere over hele landet fortolkede udmeldingerne, da der for første gang blev åbnet for netadgangen ved matematikprøven i 2012.

Hun peger på professor Ole Sejer Iversens begreb Computational empowerment, der handler om "at give børn og unge evne til at medskabe den fremtid, der opstår gennem design af digitale teknologier. Det indbefatter en kritisk og nysgerrig stillingtagen til teknologien, og en evne til at forstå den effekt, som digital teknologi har på børnene selv, deres nærmeste og samfundet".

"Teknologien er de unges livsbetingelse!"

Værktøjer i skyen

Værktøjer i skyen

Samtidig vurderer Lis Zacho, at det bliver meget svært at håndhæve bekendtgørelsens begrænsninger.

"Mange skoler bruger Chromebooks, hvor alle værktøjer ligger i skyen. Det gælder for eksempel CAS-værktøjerne, og mange arbejder for eksempel med blogs i undervisningen, så eleverne måske har hele deres portfolio liggende på en blog. Kan de så ikke tilgå den ved prøven?", spørger Lis Zacho.

Ved denne sommers prøver blev det da også tydeligt, at det er problemer med at administrere den type regler. For hvor eleverne havde fuld adgang til nettet ved danskprøven, måtte de dagen efter kun bruge nettet som adgangsvej til deres elektroniske ordbøger i engelsk.

Folkeskolen.dk/engelsk beskrev, hvordan mange elever trods forbuddet fandt både korte og lange tekstbidder samt billeder på nettet og brugte dem i deres engelske stil. Her præciseres det i den nye bekendtgørelse, at "Ordbøger og grammatiske oversigter, som ikke kan medbringes eller opbevares lokalt, kan efter skolelederens nærmere anvisninger tilgås via internettet".

Lis Zacho vurderer ikke, at der finder særlig meget egentlig snyd sted ved folkeskolens prøver, men hun anerkender, at eleverne selvfølgelig ikke skal kunne skrive efter hjælp til opgaverne på nettet under prøven.

"Men det må der være nogle teknologiske løsninger på, hvor man lukker for elevernes adgang til bestemte programmer".

Powered by Labrador CMS