Matematikprøve lagde populært site ned

Ulrich Jensen skulle bare hjælpe en kammerats søn med matematikken, men det greb om sig med tv-omtale og statsministerbesøg. For et halvt år siden måtte iværksætteren dog opgive at få økonomi i regneregler.dk, men sitet er blevet så populært, at serveren gik ned under dagens afgangsprøve.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rundt om i hele Danmark sad 9.-klasseleverne i formidag og svedte over de samme matematiske problemer. Og ved prøven i matematisk problemløsning må eleverne anvende 'alle de hjælpemidler, som eleven har anvendt i den daglige undervisning' - og det er ikke længere blot matematikbogen, den trykte formelsamling, passer, vinkelmåler og lommeregner. 

På skoler i hele landet kæmpede eleverne for at komme ind til de simple forklaringer på funktioner, procentregning og geometriske formler, som de har vænnet sig til at kunne finde på regneregler.dk. Omkring 60.000 gange lykkedes det en elev at komme igennem, men mange måtte give op undervejs. Ulrich R. Jensen fortæller, at serveren var helt lukket i et kvarter, før han fik den i gang igen. 

"Vi har kun én server. Den er godt nok stor, men ikke nok til sådan en spidsbelastning", fortæller han.

Han er datamatiker og lavede i sin tid regneregler.dk sammen med en ven, fordi han ikke kunne finde hoved og hale i matematikbøgerne, da han skulle hjælpe en kammerats søn med at forberede sig til en eksamen. Besøgstallene på hjemmesiden voksede massivt, og Ulrich Jensen udviklede en app og startede en virksomhed. Regneregler kom i Go' Aften Danmark og blev downloadet 120.000 gange på tre uger. Statsminister Helle Thorning-Schmidt kom på besøg, og det gik derudad, men...

"Forretningssansen var nok ikke tilstrækkelig. Vi har virkelig forsøgt at skaffe finansiering, men reklameindtægterne betaler kun lige udgifterne til hardware, og forskellen mellem den betalte og den gratis udgave var ikke stor nok til, at folk har villet betale", fortæller han.

Med en gratis reklamefiannsieret hjemmeside har regneregler.dk ikke kunnet komme i betragtning som støttet digitalt læremiddel, og til sidst måtte Ulrich jensen give op, søge sig et job som softwareudvikler og drive regneregler.dk videre i sin fritid.

Generalprøve-problemer for tusindvis af 9.-klasseelever

"Men det er en lidt mærkelig følelse, at det går så godt - vi har over 50.000 registerede brugere - og så har vi ikke budget til at klare, når de kommer på én gang", siger Ulrich jensen og er i fuld gang med at overveje løsninger på de tekniske udfordringer. For eksempel at lægge endnu mere indhold over i app'en, som kører offline og derfor ikke bliver overbelastet.