Hvis matematikinstruktionsvideoer fra fx youtube har været en del af den daglige undervisning, kan skolen nu også give eleverne adgang til dem under prøverne

Åbner på klem til internettet ved afgangsprøverne

Trods succesen med at åbne for internettet ved studentereksamen på udvalgte gymnasier må folkeskoleelever fortsat nøjes med indersiden af hovedet, når de skal søge inspiration til prøvestilen. Men der er ikke længere lukket for internettet under prøverne i matematik og fysik/kemi, hvis eleverne har brugt netbaserede resurser i den daglige undervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har de senere år fået et stigende antal henvendelser fra skoler, der har ønsket at give eleverne adgang til nettet under prøverne. Og fra og med afgangsprøverne 2012 åbner man så for, at skolerne selv kan vurdere, om de gennem it-mæssige begrænsninger og eller lærernes tilsyn under prøverne kan sikre, at eleverne kan gå på nettet, uden at de bruger det til nogen form kommunikation eller   snyd.

Det er 100 procent forbudt at kommunikere med andre via e-mail eller sociale medier som for eksempel messenger, facebook og twitter - forældrene skal altså ikke forvente at kunne følge med i, hvordan de tre en halv time bag den lukkede dør forløber via sønnikes facebookopdatering. Eleverne har fortsat kun adgang til de hjælpemidler, som i forvejen er tilladt i henhold til prøvebekendtgørelsen. I skriftlig dansk, engelsk og tysk betyder det for eksempel, at hvis en skole har tradition for at anvende  netbaserede ordbøger, så behøver man fremover ikke skaffe fysiske ordbøger til afgangsprøverne.

"I matematik må man i forvejen anvende 'alle de hjælpemidler, som eleven har anvendt i den daglige undervisning'. Og det betyder jo for eksempel, at hvis eleverne har bygget deres egen formelsamling i form af en wiki, så må de gerne gå på nettet og anvende den. Og hvis eleverne under den praktisk-mundtlig prøve i fysik/kemi vil vise en forsøgsopstilling, som kun ligger online, så har de nu mulighed for det", forklarer formanden for it-vejlederforeningen John Klesner og tilføjer, at eleverne altså også kan gå på youtube og se nogle af de matematikinstruktionsvideoer, man kan finde dér, hvis de vel at mærke kan gøre det med så lav lyd i høretelefonerne, at det ikke generer de omkringsiddende. Han understreger, at eleverne naturligvis ikke må bruge wiki eller youtube til at kommunikere under prøven.

Læs mere

Afnittet om brug af internet i den nyehåndbog om afgangsprøverne 2011-12

It-vejlederforeningens vejledning om internet vedprøverne