Skolelederne får nu lov til at bestemme lokalt, om eleverne skal op til valgfagsprøverne i december og januar.
Skolelederne får nu lov til at bestemme lokalt, om eleverne skal op til valgfagsprøverne i december og januar.

Minister vil give skoleledere lov til at aflyse valgfagsprøver

Undervisningsministeren vil nu lade det være op til den enkelte skoleleder at træffe beslutning om, hvorvidt 8.- klassernes valgfagsprøver i december og januar skal aflyses. SF’s Jacob Mark havde dog helst set en generel aflysning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

8.-klasseelever, der gennem de seneste mange måneder er gået glip af undervisning i de praktisk/musiske valgfag, kan nu måske slippe for at gå op til de planlagte valgfagsprøver i december og januar.

Efter at have modtaget efterhånden utallige opfordringer til at aflyse 8. klassernes valgfagsprøver i de praktisk/musiske fag lægger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nemlig op til at lade landets skoleledere beslutte lokalt, om de vil aflyse valgfagsprøverne på deres skoler før eller efter jul.

Det fremgår af et helt nyt svar fra ministeren til SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Her fremgår det også, at Børne - og Undervisningsministeriet har udarbejdet et udkast til en bekendtgørelse om "aflysning af prøver og andre midlertidige foranstaltninger ved afholdelse af folkeskolens prøver i prøveterminen december-januar 2020/21…"

Standpunktskarakterer ophøjes til prøvekarakterer 

Bekendtgørelsen omfatter alle prøver i folkeskolens 8., 9. og 10. klasse i vinterprøveterminen og er lige nu til høring blandt folkeskolens parter.

I udkastet til bekendtgørelsen lægger ministeren op til, at den enkelte skoleleder selv får mulighed for lokalt at aflyse prøver, hvis det er nødvendigt. Elever, der får deres prøve aflyst, vil i stedet få ophøjet deres standpunktskarakterer til prøvekarakterer i det pågældende fag, fremgår det af ministerens svar.

Om eleverne skal til valgfagsprøve i december eller januar eller først til sommer afhænger af, hvordan skolerne har planlagt at gennemføre undervisningen.

Ministeren understreger i sit svar, at den nye bekendtgørelse ikke har betydning for elever, der først skal til prøve til sommer.

"Der er stadig forholdsvis lang tid til sommer, og meget kan nå at ske, både med hensyn til undervisningen i de praktisk/musiske valgfag og med hensyn til covid-19. Jeg vil derfor indtil videre holde øje med situationen og på et senere tidspunkt vurdere, om der er grund til tiltag i forhold til prøverne i sommerprøveterminen", lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil i svaret.

Jacob Mark håber, at skolelederne vil lytte

SF's Jacob Mark, der havde spurgt ministeren til sagen, er glad for, at "ministeren rykker sig og nu gør det valgfrit for skolerne, om de vil afholde prøven".

"Men jeg synes det havde været klogest at melde en generel aflysning ud, så lærerne kunne få noget ro til at få lavet et godt forløb for eleverne uden eksamen. Nu bliver det op til den enkelte skoleleder, og jeg håber så at lederne vil lytte til lærerne og eleverne", lyder det fra Jacob Mark i en kommentar til folkeskolen.dk

Faglige foreninger: Meget sen udmelding

De fire faglige foreninger for de praktisk-musiske valgfag har haft et udkast til bekendtgørelsen i hastehøring i løbet af weekenden. 

Formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen fortæller, at de fagligforeninger bakker op om, at der kommer en udmelding.

"I Musiklærerforeningens høringssvar har vi anbefalet, at valgfriheden også gælder prøven til sommer. Nu kommer der en udmelding i 11. time. Det ser ud til, at bekendtgørelsen træder i kraft 15. november. Jeg ved, at der er nogen elever, der skal op allerede den 6.- 7. december. Det er for sent, at de først får en udmelding nu. Vi håber, at det kommer til at gælde for prøverne til sommer allerede nu", siger Karen Johansen.

Formand for Danske Billedkunstlærere Lykke Østrup Andersen er glad for, at udmeldingen endelig kommer - selv om hun også synes, den kommer meget sent.

"Jeg synes, at det er godt, at de forholder sig til det, som er blevet meldt tilbage fra de faglige foreninger for fagene, og at det nu bliver muligt at aflyse prøverne her til jul. I vores høringssvar til udkast til bekendtgørelsen havde vi undret os over, at sommerterminen ikke blev taget med. Man kan håbe, at udmeldingen til sommer kommer mere rettidigt", siger Lykke Andersen.

Hun mener, at det er godt, at lærerne selv kan være med til at påvirke, om eleverne skal til afgangsprøve eller ej.

"Jeg har fornemmelse af, at der er flere steder, hvor billedkunstlærere stadig er lykkedes med at holde gang i undervisningen. Jeg synes, det vil være godt, hvis de får chancen for selv at tage stilling til om eleverne skal gå op til prøven til sommer". 

Powered by Labrador CMS