Fysisk arbejdsmiljø
7   19

Dansk Folkeparti vil have en plan for bedre indeklima i folkeskolen

DF lancerer i dag et udspil, der helst skal ende med en politisk aftale om en handleplan for bedre indeklima i landets folkeskoler. Partiet er åbent overfor både lovændringer og lempelse af kommunernes anlægsloft.

Danske skoler plages af dårligt indeklima og det går ud over trivsel og læring. Nu vil Dansk Folkeparti gøre noget ved det. Partiets uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, vil udnytte de aktuelle kommunale forhandlinger til at få lavet en national plan for at forbedre folkeskolernes indeklima.

 "Jeg har selv arbejdet med indeklima før jeg blev valgt ind i Folketinget (blandt andet som arbejdsmiljøkonsulent i Aarhus Kommune og ejer af enkeltmandsvirksomheden Arbejdsmiljøteamet, red.), og det her problem er da dukket op med jævne mellemrum i de sidste i hvert fald 30 år", fortæller han folkeskolen.dk. "Men der har aldrig været en systematik, som viser, at det her er noget, vi tager alvorligt og sikrer, at vi gør noget ved. Nu vil vi følge det her op med et beslutningsforslag til ministeren og hvis vi kan finde flertal for det, kan vi sikre at der bliver lagt en plan i samarbejde med KL."

Artiklen fortsætter under banneret

Pengene findes i kommunerne

Planlægningen skal også gå på økonomien, mener Thulesen Dahl.

"I Bornholms kommune har de lagt en plan for at få deres skoler til at fungere godt indeklimamæssigt. Og så man prioriteret at finde pengene til en sammenhængende løsning frem for at det bliver sådan lidt vilkårligt. Så jeg tror på, at med systematik og planlægning kan man komme langt for de midler, der nu engang er der", siger han.

"Rigtig meget handler om at bruge pengene rigtigt. Vedligeholde de systemer, der findes, for eksempel. Men selvfølgelig er der steder hvor der er et efterslæb, fordi ting ikke er blevet vedligeholdt. I sidste ende hører det ansvar hjemme hos bygningsejerne - kommunerne".

Partiet er villige til at se på om en fjernelse eller lempelse af det kommunale anlægsloft er en mulighed. Anlægsloftet er bestemt i en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening og fastsætter, hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver. Flere kommuner har allerede udskudt skolerenoveringer for ikke at komme til at overskride anlægsloftet.

"Det er selvfølgelig ikke en løsning for alle kommuner, for det er langt fra alle, der har en kasse penge, de ikke må bruge. Vi kan komme over i en fordelingsdiskussion mellem kommunerne, men vi skal have kigget på hvordan vi sikrer at de kommuner, der har pengene, også må bruge dem til sådan noget som det her, som absolut er fornuftigt at få gjort.

Lovændring en mulighed

I Sverige er skoleelever omfattet af landets arbejdsmiljølov, og svenske skolers indeklima er betydeligt bedre end de danskes. Jens Henrik Thulesen Dahl er ikke afvisende overfor at indføre et lignende lovkrav i Danmark.

"Men jeg mener sådan set, at det ikke burde være nødvendigt", siger han."Den viden, vi har om, hvad dårligt indeklima gør ved børnenes læring burde være argument nok for at kommuner sagde at det her, det skal vi prioritere".

- Men som du selv siger, det har de ikke gjort i 30 år…

"Ja, det er en pointe. Vi har kigget på problemet i årtier og ingenting er sket. Spørgsmålet er om det er for naivt at tro, at det kan kommunerne selv finde ud af uden mere klare krav og derfor kan man argumentere for at en lovændring kan være vejen frem. Der er regler for elevernes undervisningsmiljø, men de bliver ikke håndhævet på samme måde som lærernes arbejdsmiljøregler. Arbejdstilsynet burde kunne give påbud om elevernes undervisningsmiljø på samme måde som de gør det i forhold til lærernes arbejdsmiljø. Det er et af de værktøjer, man godt kunne have, hvis man ikke på anden vis kan få KL og kommunerne til at tage opgaven på sig."

Jens Henrik Thulesen Dahl deltager i eftermiddag i konferencen ' Hvordan sikrer vi et sundt indeklima i de danske institutioner?' i Landstingssalen på Christiansborg. Se programmet her


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ