Undervisningsmiljø
0   21

Indeklima: Enhedslisten vil sikre frisk luft gennem lovgivning

Enhedslistens uddannelsesordfører tror ikke på, at folkeskoleelever og –lærere får forbedret indeklimaet af frivillighedens vej. Jakob Sølvhøj vil pålægge kommunerne at installere mekanisk ventilation og give tilsynsmyndigheden flere tænder at bide med.

"Vi har den viden, vi skal bruge. Det er på tide at omsætte den til handling. Skolernes dårlige indeklima er til skade for børnene", mener undervisningsordfører for Enhedslisten Jakob Sølvhøj.

Både fungerende undervisningsminister Merete Riisager og Magnus Heunicke, der er velfærdsordfører for socialdemokraterne, afviser at indføre en lov, der sikrer god ventilation og frisk luft i klasseværelserne. Riisager planlægger at sætte ind med en frivillig mærkningsordning og Heunicke vil lave en plan i samarbejde med landets kommuner. Sølvhøj mener ikke, det er tilstrækkeligt.

Artiklen fortsætter under banneret

"Der skal laves en handlingsplan med pålæg til kommunerne om at få bragt det her område i orden", siger han til folkeskolen.dk.

"Og, nok så vigtigt, kommunerne skal samtidig pålægges at vedligeholde skolernes ventilationsanlæg, så de bliver ved med at fungere. Og så skal vi kigge på undervisningsmiljøloven, så Danske Center for Undervisningsmiljø, som fører tilsyn med skolerne, får flere beføjelser. Det kan for eksempel være, at de skal have mulighed for at pålægge en skole at bringe ventilationen i orden, i stil med de beføjelser Arbejdstilsynet har".

Jakob Sølvhøj fremhæver i øvrigt også Enhedslistens forslag om, at der maksimalt må vare 24 elever i en klasse som et tiltag, der vil hjælpe på skolernes indeklima. "Og på en masse andre ting samtidigt" siger han.

 Væk med anlægsloftet

Det siger loven om skolernes indeklima

Undervisningsmiljøloven siger at "Elever, studerende og andre deltagere i offentlig og privat undervisning har ret til et godt undervisningsmiljø, således at undervisningen kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Undervisningsmiljøet på skoler og uddannelsesinstitutioner (uddannelsessteder) skal fremme deltagernes muligheder for udvikling og læring og omfatter derfor også uddannelsesstedets psykiske og æstetiske miljø". Der står således intet om konkrete grænseværdier for eksempelvis CO2-niveauer i klasselokaler eller fællesarealer.

Dansk Center for Undervisningsmiljøfører tilsyn med at loven bliver overholdt. Centerets eneste sanktionsmulighed er dog at henstille til Undervisningsministeriet, som tager initiativ til eventuelle lovændringer eller udsendelse af hyrdebreve om forståelsen af loven, hvis man finder grove eller gentagne overtrædelser af undervisningsmiljølovens bestemmelser.

Se hele lovteksten her

Se rammerne for DCUM's tilsyn her


Sølvhøj mener ikke, det behøver at koste staten mange penge, hvis kommunerne går i gang med at installere ventilationssystemer i landets folkeskoler.

"Mange - ikke alle, men mange - kommuner har faktisk penge, som de ikke må bruge på grund af anlægsloftet (anlægsloftet er en grænse, regeringen har sat for hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver, red.). Det er jo tåbeligt, at vi har elever siddende i dårligt indeklima, når vi har pengene til at gøre noget ved det. De kan finde ud af det i Norge og Sverige, hvor de har lovgivet om det. Så meget snedigere end os er de vel heller ikke" siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)