Mange kommuner har faktisk selv pengene til indeklimarenoveringer, men på ikke bruge dem på grund af anlægsloftet, påpeger Jakob Sølvhøj, Enhedslisten.

Indeklima: Enhedslisten vil sikre frisk luft gennem lovgivning

Enhedslistens uddannelsesordfører tror ikke på, at folkeskoleelever og –lærere får forbedret indeklimaet af frivillighedens vej. Jakob Sølvhøj vil pålægge kommunerne at installere mekanisk ventilation og give tilsynsmyndigheden flere tænder at bide med.

Publiceret

Det siger loven om skolernesindeklima

Undervisningsmiljøloven siger at "Elever, studerende og andredeltagere i offentlig og privat undervisning har ret til et godtundervisningsmiljø, således at undervisningen kan foregåsikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.Undervisningsmiljøet på skoler og uddannelsesinstitutioner(uddannelsessteder) skal fremme deltagernes muligheder forudvikling og læring og omfatter derfor også uddannelsesstedetspsykiske og æstetiske miljø". Der står således intet om konkretegrænseværdier for eksempelvis CO2-niveauer i klasselokaler ellerfællesarealer.

Dansk Center for Undervisningsmiljøfører tilsyn med at lovenbliver overholdt. Centerets eneste sanktionsmulighed er dog athenstille til Undervisningsministeriet, som tager initiativ tileventuelle lovændringer eller udsendelse af hyrdebreve omforståelsen af loven, hvis man finder grove eller gentagneovertrædelser af undervisningsmiljølovens bestemmelser.

Se hele lovteksten her

Se rammerne for DCUM's tilsyn her

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvem sørger for luftforandring?

"Vi har den viden, vi skal bruge. Det er på tide at omsætte den til handling. Skolernes dårlige indeklima er til skade for børnene", mener undervisningsordfører for Enhedslisten Jakob Sølvhøj.

Både fungerende undervisningsminister Merete Riisager og Magnus Heunicke, der er velfærdsordfører for socialdemokraterne, afviser at indføre en lov, der sikrer god ventilation og frisk luft i klasseværelserne. Riisager planlægger at sætte ind med en frivillig mærkningsordning og Heunicke vil lave en plan i samarbejde med landets kommuner. Sølvhøj mener ikke, det er tilstrækkeligt.

Magnus Heunicke: Vi skal have en femårsplan for frisk luft

"Der skal laves en handlingsplan med pålæg til kommunerne om at få bragt det her område i orden", siger han til folkeskolen.dk.

"Og, nok så vigtigt, kommunerne skal samtidig pålægges at vedligeholde skolernes ventilationsanlæg, så de bliver ved med at fungere. Og så skal vi kigge på undervisningsmiljøloven, så Danske Center for Undervisningsmiljø, som fører tilsyn med skolerne, får flere beføjelser. Det kan for eksempel være, at de skal have mulighed for at pålægge en skole at bringe ventilationen i orden, i stil med de beføjelser Arbejdstilsynet har".

Jakob Sølvhøj fremhæver i øvrigt også Enhedslistens forslag om, at der maksimalt må vare 24 elever i en klasse som et tiltag, der vil hjælpe på skolernes indeklima. "Og på en masse andre ting samtidigt" siger han.

Du bliver dummere i dårlig luft

 Væk med anlægsloftet

Sølvhøj mener ikke, det behøver at koste staten mange penge, hvis kommunerne går i gang med at installere ventilationssystemer i landets folkeskoler.

"Mange - ikke alle, men mange - kommuner har faktisk penge, som de ikke må bruge på grund af anlægsloftet (anlægsloftet er en grænse, regeringen har sat for hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver, red.). Det er jo tåbeligt, at vi har elever siddende i dårligt indeklima, når vi har pengene til at gøre noget ved det. De kan finde ud af det i Norge og Sverige, hvor de har lovgivet om det. Så meget snedigere end os er de vel heller ikke" siger han.

Indeklima: Lær af de nordiske naboer

Powered by Labrador CMS