Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blev kort før midnat enige om at gøre Mette Frederiksen til Danmarks statsminister.

Overblik: Se hvad de fire røde partier vil ændre i folkeskolen

Afskaffelse af nationale test i de mindste klasser, og en undersøgelse af muligheden for at sætte nationale test i bero og for at ændre karakterskalaen er nogle af de tiltag for folkeskolen, som en ny socialdemokratisk regering bebuder. Derudover lover regeringen at bakke op om den aftale, som DLF og KL har indgået om ny start.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ordet folkeskole er nævnt syv gange i den politiske forståelse "Retfærdig retning for Danmark", som Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten sent i går blev enige om.

Forståelsen gør Socialdemokratiets Mette Frederiksen til Danmarks kommende statsminister. Forventningen er, at Mette Frederiksen først torsdag præsenterer de Socialdemokratiske ministre. 

Røde partier vil give lærerne penge med til næste års arbejdstidsforhandlinger

De fire partier har præsenteret en 18 sider lang politisk forståelse med titlen 'Retfærdig retning for Danmark', og her er en af de fremhævede overskrifter: "Styrk folkeskolen". 

"Der er brug for et tæt samarbejde om at sikre folkeskolen de nødvendige rammer og ressourcer, så lærerne kan give alle elever en undervisning af høj kvalitet. Derfor vil en ny regering aktivt bakke op om den aftale, som Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening har indgået om ny start", står der i regeringspapiret. 

Nationale test i de mindste klasser skal skrottes

De nationale test kommer på regeringens arbejdsbord, loves der også i forståelsen. Partierne ønsker at afskaffe nationale test i de mindste klasser og også uddannelsesparathedsvurderingen i 8. klasse. 

"En ny regering ønsker blandt andet at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt nytænke anvendelsen af test, give bedre muligheder for senere skolestart, afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen i 8. klasse samt styrke vejledningsindsatsen. En ny regering vil endvidere afsøge muligheden for at sætte de nationale test i bero, indtil de er blevet mere retvisende for elevernes færdigheder", står der videre i papiret fra de fire partier. 

Røde partier går alle til valg på flere penge til folkeskolen 

Vil forsøge at lave ny tilskudsmodel til fri- og privatskolerne

Tilskuddet til fri- og privatskolerne - det, der hedder koblingsprocenten - blev under valgkampen heftigt diskuteret, fordi Socialdemokratitet var klar til sænke koblingsprocenten fra de nuværende 76 procent til 71 procent. 

Forslaget modtog stor kritik, og det fik undervejs partiet til at ændre holdning, så der i stedet skulle laves en differentieret tilskudsordning. 

SF vil hente penge fra by-privatskolerne til bedre inklusion

Og det er også blevet en del af forståelsespapiret. De fire partier er blevet enige om, at regeringen vil "undersøge muligheden for, at indføre et socialt taxameter på det statslige tilskud til fri- og privatskoler, som vil sikre, at flere skoler i Danmark påtager sig et større samfundsansvar".

Mulig ændring af karakterskalaen

Partierne bag regeringen ønsker en ny national handlingsplan for mental sundhed. Man vil gennemgå uddannelsessystemet for at finde tiltag, der mindsker "præstationskulturen", og partierne vil også se på, om karakterskalaen skal ændres.  

"Det skal blandt andet omfatte en vurdering af, om karakterer kan fylde mindre i uddannelsessystemet, om karakterskalaen skal ændres, om der skal indføres andre prøveformer samt færdiggøre den igangsatte evaluering af optagesystemet. En ny regering vil også afskaffe uddannelsesloftet".

Partierne er også blevet enige om, at de vil forsøge at afskaffe omprioteringsbidraget ved næste finanslov og dermed stoppe de årlige nedskæringer på blandt andet læreruddannelsen.

Mens vi venter: Her er, hvad der ligger øverst på ministerens skrivebord

 

Læs mere

Retfærdig retning for Danmark