Skolepolitik (Christiansborg)
3   39

Overblik: Se hvad de fire røde partier vil ændre i folkeskolen

Afskaffelse af nationale test i de mindste klasser, og en undersøgelse af muligheden for at sætte nationale test i bero og for at ændre karakterskalaen er nogle af de tiltag for folkeskolen, som en ny socialdemokratisk regering bebuder. Derudover lover regeringen at bakke op om den aftale, som DLF og KL har indgået om ny start.

Ordet folkeskole er nævnt syv gange i den politiske forståelse "Retfærdig retning for Danmark", som Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten sent i går blev enige om.

Forståelsen gør Socialdemokratiets Mette Frederiksen til Danmarks kommende statsminister. Forventningen er, at Mette Frederiksen først torsdag præsenterer de Socialdemokratiske ministre. 

De fire partier har præsenteret en 18 sider lang politisk forståelse med titlen 'Retfærdig retning for Danmark', og her er en af de fremhævede overskrifter: "Styrk folkeskolen". 

"Der er brug for et tæt samarbejde om at sikre folkeskolen de nødvendige rammer og ressourcer, så lærerne kan give alle elever en undervisning af høj kvalitet. Derfor vil en ny regering aktivt bakke op om den aftale, som Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening har indgået om ny start", står der i regeringspapiret. 

Artiklen fortsætter under banneret

Nationale test i de mindste klasser skal skrottes

De nationale test kommer på regeringens arbejdsbord, loves der også i forståelsen. Partierne ønsker at afskaffe nationale test i de mindste klasser og også uddannelsesparathedsvurderingen i 8. klasse. 

"En ny regering ønsker blandt andet at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt nytænke anvendelsen af test, give bedre muligheder for senere skolestart, afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen i 8. klasse samt styrke vejledningsindsatsen. En ny regering vil endvidere afsøge muligheden for at sætte de nationale test i bero, indtil de er blevet mere retvisende for elevernes færdigheder", står der videre i papiret fra de fire partier. 

Vil forsøge at lave ny tilskudsmodel til fri- og privatskolerne

Tilskuddet til fri- og privatskolerne - det, der hedder koblingsprocenten - blev under valgkampen heftigt diskuteret, fordi Socialdemokratitet var klar til sænke koblingsprocenten fra de nuværende 76 procent til 71 procent. 

Forslaget modtog stor kritik, og det fik undervejs partiet til at ændre holdning, så der i stedet skulle laves en differentieret tilskudsordning. 

Og det er også blevet en del af forståelsespapiret. De fire partier er blevet enige om, at regeringen vil "undersøge muligheden for, at indføre et socialt taxameter på det statslige tilskud til fri- og privatskoler, som vil sikre, at flere skoler i Danmark påtager sig et større samfundsansvar".

Mulig ændring af karakterskalaen

Partierne bag regeringen ønsker en ny national handlingsplan for mental sundhed. Man vil gennemgå uddannelsessystemet for at finde tiltag, der mindsker "præstationskulturen", og partierne vil også se på, om karakterskalaen skal ændres.  

"Det skal blandt andet omfatte en vurdering af, om karakterer kan fylde mindre i uddannelsessystemet, om karakterskalaen skal ændres, om der skal indføres andre prøveformer samt færdiggøre den igangsatte evaluering af optagesystemet. En ny regering vil også afskaffe uddannelsesloftet".

Partierne er også blevet enige om, at de vil forsøge at afskaffe omprioteringsbidraget ved næste finanslov og dermed stoppe de årlige nedskæringer på blandt andet læreruddannelsen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
505 andre er allerede tilmeldt