Seksualundervisning
0   13

Lærerstuderende: Sådan kan vi styrke seksualundervisningen og naturfagene

En gruppe lærerstuderende brugte forrige weekend på at kæmpe om at komme op med de bedste ideer til at løfte seksualundervisningen og naturfagene. Læs om deres forslag.

Hvordan styrker vi seksualundervisningen og de fire naturfag natur/teknologi, biologi, fysik/kemi og geografi? Det brugte 14 lærerstuderende sidste weekend på at udtænke.

De lærerstuderende deltog ved en såkaldt case competition, som er en del af talentforløbet 'Copenhagen Honours College' for særligt motiverede studerende, der ønsker at løfte naturfagene, som Københavns Professionshøjskole søsatte i august.

Om Copenhagen Honours College

Talentforløbet varer to år og giver de studerende 30 ects-point, så deres uddannelse bliver på i alt 270 ects. Forløbet består af kurser, journal club, praksissamarbejde med en partnerskole og sommerskole. Herudover forventes det, at de studerende deltager i en såkaldt case competition, et introseminar og forskellige formidlingsaktiviteter.

Kilde: kp.dk/chc

Opdelt i fire grupper á tre-fire studerende fik hver gruppe 24 timer til at komme op med en ide til enten at styrke seksualundervisningen eller folkeskolens naturfag.  

Alle fag bør bidrage til seksualundervisningen 

Artiklen fortsætter under banneret

En af de studerende, der brugte weekenden på at udvikle ideer til en bedre seksualundervisningen, er David Hansen. Sammen med to studerende fra sci-tek-linjen på Absalons læreruddannelse, udviklede han en ide til, hvordan lærerne kan få et fælles ansvar for det timeløse fag.

"Til vores opgave fik vi en rapport, der viste, at seksualundervisningen lider under, at hverken ledere eller lærere vidste, hvem der har ansvaret for faget, og hvad indholdet i faget egentlig er. Vi startede derfor med at kigge på fagets mål, og her fandt vi ud af, at målene faktisk gør sig godt i de fag, eleverne allerede har", fortæller David Hansen, som læser til  geografi-, fysik/kemi- og biologilærer.

Gruppen foreslår derfor et koncept, der har til formål at give alle skolens lærere et tydeligt medansvar for seksualundervisningen. 

"Vores ide er, at der nedsættes en projektgruppe på skolerne med lærere fra alle skolens fag. De skal så skrive målene fra seksualundervisningen ind i fagene, så det bliver tydeligt, hvordan man kan arbejde med seksualundervisningen i alle fagene", forklarer David Hansen.

Faget skal have en plakat i klassen

Samtidig foreslår gruppen, at der skal hænges en plakat op i klasserne, som er dedikeret til seksualundervisningen.

"Man ser tit, at der hænger plakater med blandt andet huske-regler i de almindelige fag. Vi mener, at man kunne have en lignende plakat for seksualundervisningen, hvor klassens lærere løbende kan skrive centrale ord og begreber, de har har gennemgået. På den måde får de andre lærere indblik i, hvad de andre har gennemgået", siger han.  

Gruppens forslag består også af det, David Hansen kalder for timeløse events. Èt af dem er, at alle klassens elever skal have det samme tøj på.

"Her er tanken, at det skal skabe debat eleverne imellem om rettigheder, og hvordan vi alle ser forskelligt ud. Debatterne må meget gerne ske uden for timen, og så er tanken, at det også giver noget at snakke om i Uge Sex", fortæller han.  

Temauger skal give tid til at komme på kursus

Anne Mette Maimann deltog også i weekendens case competition. Hendes gruppe havde til opgave at komme op med en strategi til at løfte naturfagene. 

"Opgaven gik blandt andet ud på, at vi skulle finde på en plan for, hvordan man kan organisere naturfagsundervisningen, og at vi skulle udarbejde en realistisk plan for, hvordan man kan sikre, at naturfagslærerne kan komme på kompetenceudviklings-kursus", fortæller Anne Mette Maimann, som til læser til biologi-, matematik og kristendomskundskabslærer.

Gruppen fandt blandt andet på en ide til, hvordan man kan frigøre en række lærere, så der bliver mulighed for at sende dem på kursus. 

"Skolerne kan holde en temauge tre gange om året, hvor man bryder klasserne op og samler eleverne efter interesse i stedet for alder. Man laver så et overemne for eleverne i 1.-4. klasse og for eleverne i 5.-8. klasse. Ideen er så, at man kan nøjes med at lade to af de tre lærerteams - indskolings-, mellemtrins- eller udskolingsteamet - stå for undervisningen", fortæller hun. 

Det skal give mulighed for at sende det team, der ikke underviser i ugen på kompetenceudviklingskursus. 

"Og så er det hver gang et nyt team, der får mulighed for at komme af sted på opkvalificering", siger Anne Mette Maimann. 

Giv lærerne fælles forberedelse 

Gruppen kom også op med en ide til, hvordan der kan skabes en større synergi mellem de fire naturfag. Det skal to timers fælles forberedelse mellem naturfagslærerne bidrage med, fortæller hun.

"Vi synes, at der sker et opbrud i progressionen i naturfagene i overgangen fra 6. til 7. klasse. Her går eleverne nemlig fra at have ét fag i form af natur/teknologi til at skulle have tre nye fag med nye lærere. De nye lærere ved nemlig ofte ikke, hvad eleverne har lært, og derfor starter de forfra i stedet for at bygge ovenpå det, eleverne allerede kan", siger hun. 

David Hansen og Anne Mette Maimanns grupper vandt begge for deres ideer. Ifølge Anne Mette Maimann var det imidlertid ikke konkurrenceelementet, der var i fokus. 

"Jeg tror ikke, at der var nogen af os, der gik så meget op i, at vi var i konkurrence mod nogen. Vi er også blevet enige om, at præmiepengene skal gå til en fælles udflugt til os alle", fortæller hun.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
356 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.465 andre er allerede tilmeldt