Overenskomst
1   14

Håb om overenskomstforhandlinger for lærere på Skolen Sputnik

Siden oktober har DLF-medlemmer ikke måtte søge stillinger på skolen Sputnik. Årsagen er, at Sputnik ikke har tegnet overenskomst med Lærerforeningen. Men nu har Lærernes Centralorganisation kontaktet Dansk Erhverv Arbejdsgiver, og et møde er sat op.

Lærernes Centralorganisation har siden 4. oktober haft en såkaldt blokade af stillinger på Den Specialpædagogiske dagbehandlingsinstitution Sputnik ApS. Blokaden betyder, at medlemmer af bl.a. DLF ikke må tage job hos Sputnik.

Skolen Sputnik har en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund (SL), som Sputnik mener dækker alt pædagogisk personale. Derfor mente skolen, at Lærerforeningens blokade var ulovlig. Sputnik gik til Arbejdsretten, og her lød dommen, at blokaden var i orden. Arbejdsretten slog fast, at lærernes undervisningsarbejde på Sputnik ikke er omfattet af den overenskomst, som SL har indgået med Dansk Erhverv Arbejdsgiver.

Artiklen fortsætter under banneret


Det har nu fået Lærernes Centralorganisation til at bede om et møde med Dansk Erhverv. Det glæder formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen, at mødet er kommet i stand.

HVAD ER SPUTNIK? 

Skolen Sputnik er flere private dagbehandlingsskoler for elever på alle klassetrin med socioemotionelle vanskeligheder og ADHD og for elever med autisme og psykisk sårbarhed.

Alle dagbehandlingsskolerne ligger på Sjælland: København NV, Vanløse, Rødovre og Gentofte.

Kilde: skolensputnik.dk

"Vi forventer, at det betyder, at vi kommer til at forhandle en overenskomst, der dækker undervisningsdelen på skolerne", siger han.

Folkeskolen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Dansk Erhverv. Vi har modtaget dette mailsvar. 

"Vii udtaler os af princip ikke om forestående eller igangværende forhandlinger".

DLF: Vi vil skabe klarhed 

Sputnik er en privat skole, der er opdelt i afdelinger. En afdeling rummer 25-50 børn og unge fordelt efter forskellige kriterier. På en afdeling med ca. 50 elever vil der typisk være 22-28 ansatte. 45 procent af alle ansatte er læreruddannede. Da dommen faldt i november, var 22 af underviserne på Skolen Sputnik medlem af DLF.

"Vi gør ikke det her for at genere nogen. Vi gør det, fordi vi gerne vil skabe klarhed. Og det her er ikke SL's overenskomstområde. Det er lærernes, og det er nu slået fast i Arbejdsretten. Vi vil have en forhandlingsløsning", siger Gordon Ørskov og forklarer:

"Det handler også om social dumping. Det er det, som sker, når man ikke tegner en overenskomst og dermed kan hyre arbejdskraft, der er billigere, end hvis man havde en overenskomst. Hvis kommunerne selv skulle løse opgaven, så skulle de løse den til den overenskomst, der gælder for folkeskolelærere. Så kan det ikke nytte noget, at kommunerne ved at flytte opgaverne over i det private kan sige, at så skal opgaven løses billigere, fordi lærerne i det private er billigere".

SAGEN KORT:

Sputnik var fra sin etablering som privat dagbehandlingsinstitution ikke omfattet af nogen overenskomst.

2014  tog Sputnik kontakt til Københavns Lærerforening med henblik på at drøfte mulighederne for at tegne overenskomst. Lærerforeningens udspil omfattede kun de læreruddannede. Sputnik ønskede en fælles overenskomst, der omfattede alle ansatte uanset uddannelsesmæssig baggrund.

2017 Nye forhandlinger mellem Lærernes Centralorganisation (LC) og Sputnik om indgåelse af en overenskomst. Forhandlingerne suspenderes, fordi Sputnik vil afsøge mulighederned for at indgå en overenskomst for samtlige dagbehandlingstilbud i Københavnsområdet. Sputnik vendte ikke tilbage.

Juli 2018 Sputnik melder sig ind i Dansk Erhverv for at blive omfattet af en landsdækkende overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund.

September 2018 Lærernes Centralorganisation varsler blokade over for alle afdelinger af Sputnik for at opnå en overenskomst med Sputnik for undervisende personale.

Oktober 2018 Blokaden træder i kraft

November 2018 Skolen Sputnik hiver Lærernes Centralorganisation i Arbejdsretten.

Januar 2019 Arbejdsretten giver Lærernes Centralorganisation medhold i, at lærernes undervisningsarbejde på Sputnik ikke er omfattet af den overenskomst, som Socialpædagogernes Landsforbund har indgået med Dansk Erhverv Arbejdsgiver. (rettet 8/3 kl. 8.21, red.)

Forhandlinger kan trække ud

Håbet er, at forhandlingerne om en overenskomst for lærerne kan begynde hurtigst muligt, og når de begynder vil blokadevagterne uden for Sputniks skoler trække sig tilbage. Blokaden bliver først aflyst, når der er en overenskomstaftale.

"Vi har ikke tænkt os at optrappe. Vi vil hellere have gang i forhandlingerne. Men det kommer ikke til at tage 14 dage. Det kommer mindst til at tage nogle måneder. Vi håber, at kommunerne vil være med til at lægge pres på", siger Gordon Ørskov Madsen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt