Lærernes Centralorganisation har i dag fået Arbejdsrettens ord for, at deres blokade mod Skolen Sputnik er lovlig.

LC vinder sag i Arbejdsretten: Blokade mod Sputnik-skoler er i orden

Blokaden mod Sputnik-skolerne, som gør, at DLF-medlemmer ikke kan søge stilling på en af Sputniks-skoler, er helt i orden. Det har Lærernes Centralorganisation fået Arbejdsrettens ord for her til formiddag.

Publiceret

Hvad er Sputnik?

Skolen Sputnik er flere private dagbehandlingsskoler for eleverpå alle klassetrin med socioemotionelle vanskeligheder og ADHD ogfor elever med autisme og psykisk sårbarhed.

Alle dagbehandlingsskolerne ligger på Sjælland: København NV,Vanløse, Rødovre og Gentofte.

Kilde: skolensputnik.dk

Hvem er LC?

LC er en centralorganisation, der forhandler generelle løn- ogarbejdsvilkår for en række organisationer - herunder DanmarksLærerforening - der organiserer undervisere. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Lærernes Centralorganisation frifindes".

Sådan lyder dagens dom fra Arbejdsretten, hvor Den Specialpædagogiske dagbehandlingsinstitution Sputnik havde sendt Lærernes Centralorganisation (LC) i Arbejdsretten for den blokade, som LC har kørt mod Sputnik siden oktober.

Blokaden har lige siden betydet, at blandt andre medlemmer af Danmarks Lærerforening ikke har kunnet søge job hos Sputnik.

Blokade: DLF-medlemmer må ikke søge job på Skolen Sputnik

Sputnik mener, at blokaden er ulovlig og har derfor krævet blokaden ophævet. Tilbage i november valgte Sputnik derfor at trække Lærernes Centralorganisation i Arbejdsretten for at få afgjort lovligheden af blokaden.

Dommen er kommet i dag, og den slår fast, at LC er i sin fulde ret til at føre blokade mod Sputnik.

DLF forventer, at dom får Sputnik tilbage til forhandlingsbordet

Formand for Danmarks Lærerforenings overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen glæder sig over dommen.

"I dommens bemærkninger tages alle vore begrundelser under sagen til følge. Derfor fortsætter stillingsblokaden, og vi forventer, at Sputnik vender tilbage til forhandlingsbordet, så vi kan få aftalt en overenskomst for skolens undervisere," siger han og kalder afgørelsen for "klokkeklar".

Skolen Sputnik hiver lærernes organisation i Arbejdsretten

"Først forlod Sputnik forhandlingsbordet om en overenskomst for underviserne. Derefter anlagde de denne arbejdsretssag mod os, da vi indledte en blokade mod Sputnik for at få dem tilbage til forhandlingsbordet. Nu har de tabt deres sag, og vi har rettens ord for, at vores blokade er lovlig. Dommen er klokkeklar", siger Gordon Ørskov Madsen.

Udfører Sputnik undervisning?

Blokaden bunder i en overenskomststrid mellem LC og Sputnik om, hvorvidt det undervisende personale på Sputniks behandlingsskoler er en del af LC's områder.

LC mener, at det undervisende personale på Sputniks skoler bør dækkes af LC-overenskomst, fordi undervisningen på Sputniks skoler følger bestemmelserne i Folkeskoleloven.

Kamp om Sputnik-lærernes overenskomst i arbejdsretten

Det er Sputnik ikke enig i. Sputnik mener, at alle deres ansatte er dækket af en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund. Arbejdsretten har i dag afgjort, at det ikke er korrekt.

Direktør for Sputnik Allan Laursen har tidligere overfor folkeskolen.dk forklaret, at Sputnik-skolernes "kerneopgave" er socialpædagogisk arbejde og behandling - og derfor ikke undervisning.

Allan Laursen har også udtalt, at Sputnik ikke skelner mellem de ansattes uddannelsesmæssige baggrund.  

Sagens parter fremførte deres argumenter i Arbedsretten den 13. december sidste år.

Med dagens dom kan Lærernes Centralorganisation fortsætte sin blokade.

Minidemonstration skal gøre opmærksom på manglende overenskomst

Læs mere