Praktiske valgfag er en realitet efter sommerferien - men læseplaner er ikke på trapperne

Politikerne har netop slået søm i aftalen om obligatorisk praktisk valgfag, som alle skoler skal udbyde efter sommerferien. Men ministeriet oplyser, at man først begynder at se på læseplaner om et par måneder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

107 stemte for og 0 i mod, da 'Styrket praksisfaglighed' for et øjeblik siden var til afstemning i Folketinget. Dermed skal elever i udskolingen fremover vælge mindst et praktisk valgfag i udskolingen. Og dermed er alle skoler fra august forpligtet til at udbyde praktiske valgfag. Alle skoler skal tilbyde håndværk og design, og derudover kan de udbyde billedkunst, madkundskab og musik. Valgfaget skal afsluttes med en prøve efter 8. klasse med et digitalt afgangsbevis. 

Skolerne skal altså i gang med at planlægge valgfagene, så de er klar efter sommerferien, men det kan blive svært at gøre i praksis, for hvor der allerede ligger læseplaner og vejledninger for håndværk og design og madkundskab, som har været mulige at udbyde som to-årige valg tidligere, så mangler der planer for billedkunst og musik.

Lov om obligatorisk praktisk-musisk valgfag får hård medfart af foreninger

Folkeskolen.dk har spurgt Undervisningsministeriet til, hvornår planerne kommer, og her lyder svaret: 

"Når arbejdet i de igangværende skrivegrupper er afsluttet, vil ministeriet igangsætte en proces for revidering af læseplaner og undervisningsvejledninger for valgfagene, ligesom ministeriet vil igangsætte en proces for arbejdet med nye Fælles Mål for Håndværk og design i 3. klasse".

Skrivegrupperne for Fælles Mål står til at aflevere deres arbejde i april, så det er altså først herefter at arbejdet med valgfagsplanerne kan begynde.

opdateret 04/3

Efterfølgende har ministeriet nu præciseret, at ministeriets skrivegrupper for musik og billedkunst allerede er i gang med at udarbejde Fælles Mål, læseplaner og undervisningsvejledninger. "Læseplaner og undervisningsvejledninger er klar i april måned", lyder den seneste melding.  

Det kan betyde færre valgfag

Der har fra flere sider været kritik af, at ændringen risikerer mod hensigten at begrænse udbuddet af valgfag, blandt andet fra Skoleledernes formand Claus Hjortdal: 

"Politikerne er ved at ødelægge velfungerende valgfag. Det kan smadre de gode valgfag. Der kommer til at ske noget negativt på den her bekostning. Den store frihed, som politikerne taler om ved reformændringen, smadrer skolernes egne valgfag. Det mest deprimerende ved politik er, når de går ind i maskinrummet og forhindrer os i at gøre noget fornuftigt", sagde han til folkeskolen.dk tidligere på måneden.

Skoleledere: To-årigt praktisk fag kan smadre velfungerende valgfag

Ministeren har understreget, at skolerne gerne må fortsætte med at udbyde andre typer valgfag udover de h&d, musik, billedkunst og madkundskab. Men det vil give eleverne en længere skoleuge.

Overbygningslærer: Valgfag bringer håndværk og design op på et helt andet teoretisk niveau

 

 

Læs mere

Det vedtagne lovforslag