Lærerfyringer
4   69

I dag har 33 ansatte på fire Herning-skoler fået en fyreseddel

Her til morgen har 33 ansatte, heraf 19 lærere og børnehaveklasseledere, på fire skoler i Herning Kommune fået et opsigelsesvarsel som følge af massive besparelser på først og fremmest specialundervisning.

De 33 lærere, pædagoger, fysioterapeuter med mere har fået at vide, at de er afskediget på grund af besparelser, men Herning Kommune har afvist Herningegnens Lærerforenings ønske om en genansættelsesklausul, hvor kommunen lover at genansætte de fyrede, hvis der bliver ledige stillinger.

"Skoleåret planlægges fra august til august. Eleverne er der stadig hver eneste dag. Opgaven kan ikke opsættes ved en besked til forældre og elever om at blive hjemme fra skole et par måneder!", siger formand for Herningegnens Lærerforning Helen Sørensen. "Allerværst er det imidlertid, at hovedparten af afskedigelserne rammer undervisningen af de svageste børn i kommunen. Nemlig de børn, der går på Åmoseskolen og Skolen på Sønderager".

Artiklen fortsætter under banneret

Åmoseskolen er en specialskole og Skolen på Sønderager har i dag centerklasser for autister. 

I december besluttede Herning Kommune at skære næsten 20 millioner kroner af specialundervisningsudgifterne på grund af en 'kendt budgetmæssig ubalance'.

Det kommer oven i efterårets budgetforlig. Her blev det besluttet, at specialskolen Åmoseskolen, som ligger på folkeskolen Holtbjergskolen, skal fusionere med centerklasserne for autister fra Skolen på Sønderager, som nedlægges. Talentklasserne fra Skolen på Sønderager skal fremover placeres som en afdeling af Brændgårdskolen.

Alle skoler skal have sfo'er. De kommunale 10.-klasser flyttes ud af folkeskolen til erhvervsskoleregi, og Herningsholmskolen fra skal fra august etablere en bydelsskole på den tidligere Holtbjergskole, hvor 80-90 procent af  eleverne vil være tosprogede.

"Denne sorte mandags varsel om afskedigelser er den første del af udmøntningen af byrådets besparelseskrav. Senere følger 6 procent på de øvrige  specialklasser samt  de besparelser,  som derudover  skal udmøntes på almenområdet i 2019", fremhæver Helen Sørensen og peger på, at Herning Kommune i skoleåret 2007/08 havde 931 fuldtidsansatte lærere/børnehaveklasseledere. I skoleåret 2017/18 var det faldet til 790 lærere /børnehaveklasseledere. 

Penge på kistebunden

"Vi er i et univers, hvor man tænker: 'Drømmer jeg, eller er jeg vågen'. Desværre er alle disse beslutninger til ugunst for den fælles folkeskole i Herning, en realitet - oven i købet besluttet i en kommune med penge på kistebunden og med store ambitioner på masser af andre områder", lyder det fra Helen Sørensen.

Det har vakt opsigt også uden for Herning, at byrådet har besluttet at oprette en bydelsskole på Holtbjerg, som sandsynligvis får en tosprogsprocent på 80-90 med det formål at "redde" Herningsholmskolen, der lige nu har et stigende antal tosprogede elever.

"Jeg er stadig ret fast i kødet på, at det er en god beslutning, fordi utrygheden hos forældre, der skal skrive deres børn op til skole i området, er tiltagende og stor", sagde borgmester Lars Krarup (V) kort før nytår til Herning Folkeblad.

Om de voldsomme besparelser på specialområdet siger han:

"I det store billede kan jeg godt forstå, at det får kæden til at hoppe af for nogen, for det er en voldsom omgang" og kalder situationen for "noget af det allersværeste ved at være lokalpolitiker".

"Herningegnens Lærerforening har sympati for vanskeligheden ved at være lokalpolitiker, når de svære beslutninger træffes. Blot finder vi, at det er vigtigt, at beslutninger træffes på et tilstrækkeligt oplyst grundlag. Det mener vi ikke har været tilfældet i relation til flere forhold i budgetforliget samt i relation til besparelseskravet. Os bekendt har hverken ledelse, lærere eller øvrigt personale på skolerne brugt 'for meget'", siger lærerformand Helen Sørensen i en pressemeddelelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.592 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
982 andre er allerede tilmeldt