Tysk
2   19

Censorer: Kommende tysklærere taler for dårligt tysk

De kommende tysklærere viser gode fagdidaktiske færdigheder ved eksamen på læreruddannelsen, men nogle er ikke dygtige nok til at tale sproget. Sådan konkluderer censorkorpset i den årlige afrapportering.

Der er for få timer i tysk på læreruddannelsen, og derfor når de kommende lærere ikke at mestre det talte tyske sprog på et tilstrækkeligt niveau, inden de når ud i folkeskolen.

Sådan konkluderer censorkorpset i årets censorrapport, der bygger på indberetninger fra censorernes oplevelser af årets eksaminer på læreruddannelserne.

Af rapporten fremgår det, at 187 studerende i år var til prøve i tysk på læreruddannelserne mod 154 sidste år.

De studerende scorer generelt fine karakterer ved den afsluttende prøve i faget, som består af både en skriftlig og mundtlig del, der bliver vurderet med én samlet karakter.

Artiklen fortsætter under banneret

I år lå gennemsnittet på 7,91 - lidt højere end sidste år, hvor snittet lå på 7,69.

"Blot en enkelt præstation var sprogligt helt i top"

Trods de gode karakterer og generelle positive tilbagemeldinger fra censorerne peger flere på, at det sproglige niveau lader noget tilbage at ønske.

Årsagen er ifølge censorerne for få undervisningstimer i faget:

"Det kommer ikke just de studerende til gode, at de ikke har haft mere tid - hverken med underviseren eller sammen på holdet. Her tænkes der særligt på sproglige kompetencer", skriver en censor.

En anden censor bemærker, at vedkommende kun vurderede én enkelt præstation til at lægge helt i top.

"Den sproglige del bør styrkes, bl.a. i form af flere timer til faget. Blot en enkelt præstation var sprogligt helt i top, eksaminanden havde tysk som modersmål", skriver censoren i sin indberetning.

Samme bedømmelse kommer fra en tredje censor, som imidlertid samtidig vurderer de kommende tysklæreres didaktiske niveau til at lægge højt.

"Didaktisk er stort set alle imidlertid meget velforberedte på livet som tysklærer", skriver censoren.

For at styrke faget anbefaler en af censorerne, at faget udvides fra at være et fag til 30 ECTS-point til 40.

Ingen har skrevet bacheloropgave i fransk

Rapporten viser også, at 18 studerende har været til prøve i fransk, og her er tilbagemeldingerne fra censorerne generelt positive.

De studerendes karaktergennemsnit lå i år på 8,44.

10 af årets 1451 bacheloropgaver var i år skrevet i tysk. Ingen af de studerende havde valgt at skrive i fransk-faget i år.

I censorformandskabets rapport opsamles censorindberetningerne for alle fagene på læreruddannelsen.

For tredje år i træk konkluderer censorerne, at der er et bekymrende lavt fagfagligt niveau blandt de kommende lærere. Læs mere om det i linket herunder:

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.039 andre er allerede tilmeldt