Natur/teknologi
0   8

Masseeksperimentet: Elever jagter sunde bakterier

Omkring 35.000 elever skal de næste uger på jagt efter nye sunde bakterier i naturen. De skal hjælpe forskere med at finde flere mælkesyrebakterier og samtidig skal de selv arbejde undersøgende efter den naturvidenskabelige metode.

Bakterierne skal for eksempel findes på overfladen af planter, hvor de såkaldte epifytiske bakterier lever.

Masseeksperimentet 2018 er arrangeret af Astra - det Nationale Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed - og er udviklet i samarbejde med Novozymes, der arbejder med enzymer og mikroorganismer og Industriens Fond. Masseeksperimentet er en årligt tilbagevendende begivenhed. Tidligere har eleverne undersøgt klassens indeklima, de har smagt sig frem og de har set på sammenhængen mellem elevers inkontinens og skolens ulækre toiletter.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Vigtigt at finde nye bakterier

Eleverne skal ud at samle planteprøver og bagefter skal de udforme bioteknologiske eksperimenter med planteprøverne og finde de gavnlige mælkesyrebakterier.

I en pressemeddelelse skriver Astra, at forskning viser, at bakteriesammensætningen i menneskets tarme er under belastning fra eksempelvis fast food, stress og antibiotika, og at mangel på gode bakterier kan medføre sygdomme. Med Masseeksperimentet kan nye, gode mælkesyrebakterier fra naturen komme til at indgå i sundhedsfremmende fødevarer, der kan bidrage til en bedre balance i tarmene.

Novozymes screener elevernes prøver og artsbestemmer de indsendte bakterier. Afdelingsleder i Novozymes Mads Bjørnvad har høje forventninger til resultaterne.

"Vi skal udvide vores forståelse af bakteriernes forskelligheder. Derfor er det vigtigt at finde nye gavnlige bakteriearter i Danmarks flora. Masseeksperimentet bidrager til ny videnskabelig forskning, der kan forbedre variationen og kvaliteten af vores fødevarer og sundhedsfremmende kosttilskud", siger Mads Bjørnvad.

Med Masseeksperimentet kan eleverne være med til at løse relevante samfundsudfordringer og opleve en sammenhæng mellem undervisning og virkelighed, understreger arrangørerne.

Bakterierne vil blive stillet til rådighed i en slags bakteriebank, som alle forskere i verden kan benytte sig af. Resultater fra Masseeksperimentet bliver offentliggjort i december.

Tilmelding til Masseeksperimentet er slut, men alle kan arbejde med alligevel. Læs mere på masseeksperimentet.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.312 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.476 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

PUBLICERET - Sinatur -konkurrence 2 D2016-010501 1.0

Så er det sommer, og folkeskolen.dk har sat biografbilletter inkl. tilbehør og et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller på højkant i en sommerkonkurrence. Der kommer nye spørgsmål de næste 2 uger, så følg med og forøg dine vinderchancer.

 Tricks