Sosu-underviser
0   7

Sosu-skolerne er glade for erhvervsskoleudspil

Regeringens erhvervsskoleudspil har potentiale, men der skal arbejdes med indsatserne, og der er brug for bred politisk opbakning, lyder det fra flere aktører omkring sosu-skolerne.

Kommunerne råber på medarbejdere til social- og sundhedsområdet. Senest krævede KL i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, at der blev øremærket lønkroner til netop denne gruppe. Resultatet af overenskomstforhandlingerne endte med, at sosu-assistenter steg i løn med omkring 5000 kroner om året.

Sosu-uddannelserne har siden 2014 haft et elev-fald på 39 procent på uddannelsernes hovedforløb.

Derfor håber sosu-skolerne, at regeringens udspil får bred politisk opbakning, så det kan blive en realitet.

Specielt mener, de at det introducerende grundforløb på 10 uger og adgangskurser for særligt tosprogede, som er del af regeringens erhvervsskoleudspil, kan få betydning for, at eleverne i højere grad har de faglige og personlige forudsætninger, der skal til for at klare uddannelserne.  

Artiklen fortsætter under banneret

"Man venter altid i spænding på et udspil, men jeg må sige, at regeringens udspil i forhold til erhvervsuddannelserne er en stor flot buket med mange rigtig gode og nødvendige forslag, hvis vi for alvor skal gøre det attraktivt at tage en Sosu-uddannelse", lyder det fra formand for Danske Sosu-skoler Jeppe Rosengård Poulsen i en pressemeddelelse.

Vejledning i folkeskolen kan få flere unge øjne op for sosu-uddannelser

Sosu-uddannelserne hilsner også forslaget om mere fokus på erhvervsuddannelserne i folkeskolen velkommen. Traditionelt er det voksne, der vælger sosu-uddannelserne, og derfor opfordrer sosu-skolerne til, at man i vejledningen i folkeskolen husker, at erhvervsuddannelser er mere end tommestokke og murerbaljer. Sosu-uddannelserne uddanner til det naturvidenskabelige område og har meget fokus på relationelle kompetencer.

Uddannelsesvejleder og tillidsrepræsentant på Sosu-C i Brøndby Dorte Tind  kan se mange gode hensigter i regeringens udspil. 

"Jeg vil mene, at vi på sosu bør tage imod alle gode initiativer, som foregår i folkeskolen og i overgangen til erhvervsskolerne på bedste måde. At eleverne får indsigt i, hvad man laver på erhvervsskolerne allerede i folkeskolen er en god ide, og kan få betydning for elevernes valg af uddannelse senere", lyder det fra Dorte Tind i en mail til folkeskolen.dk.

Hun mener også, at regeringen har fat i det rigtige, når den foreslår, at erhvervsskolelærere underviser i folkeskolen.  

"Personligt vil jeg mene, at eleverne skal komme til erhvervsskolerne og se, hvordan der arbejdes på en erhvervsskole. Hvis erhvervsskoleeleverne bliver en god rollemodel for folkeskoleeleverne, kan det få stor betydning for elevernes valg af retning".

Styrk også fokus på voksne elever på erhvervsskoler

I dag er de fleste af de elever, som begynder på sosu-uddannelserne, voksne. Så derfor er det heller ikke nok at sætte ind i folkeskolen, mener Dorte Tind.

"Punkt 11 i regeringens udspil, der handler om, at social- og sundhedsuddannelserne skal appellere til flere, og et forslag om lønrefusion til praktikvirksomheder i overgangen mellem grund- og hovedforløbet er et super godt initiativ og vil helt sikker få flere i uddannelse", lyder hendes reaktion. 

Hun fortæller, at de elever, som oftest begynder på sosu-uddannelserne har været vant til at tjene penge, de har måske familie, og de er en god elevgruppe og arbejdskraft inden for social- og sundhedsområdet.

"Som jeg forstår det, er der er en række unge voksne, der ikke vælger vores uddannelser som starter på grundforløb 2, fordi de skal på SU. Lønrefusion tror jeg vil have en meget stor effekt for rekrutteringen".

Ønske: Ny dimensioneringsaftale

Formanden for Sosu-skolernes bestyrelsesforening Lasse Breddam ser også meget positivt på regeringens erhvervsskoleudspil. Han har dog et par ønsker til politikerne.

"Af flere ønsker har vi en afskaffelse af omprioriteringsbidraget samt en ny flerårig dimensioneringsaftale for SOSU-uddannelserne", lyder det fra ham.

Den eksisterende dimensioneringsaftale udløber i år, men er blevet forlænget for 2019. Det er regeringen og parterne KL, Danske Regioner og FOA, der skal forhandle en ny aftale på plads.

Sosu-skolerne har endnu en bøn oven på regeringens udspil:

"Det er, at der ikke går Christiansborg-fnidder i den. Vi har brug for bred opbakning med langsigtede løsninger for erhvervsuddannelserne", står der i pressemeddelelsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
150 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
519 andre er allerede tilmeldt