Ungdomsuddannelser
0   10

Erhvervsskoleudspil: Styrket praksisfaglighed, vejledning og samarbejde med erhvervsskoler

Regeringen vil sætte to milliarder af over fire år til at øge søgning og gennemførsel på erhvervsuddannelserne. Folkeskolen får del i midlerne til blandt andet nye faglokaler, valgfag på erhvervsskolerne, mere praksisfaglighed i læreruddannelsen og ændring af vejledningen.

Mange elever har "aldrig været på en byggeplads eller et plejehjem. De kan ikke skifte en vandlås og har ikke en kropslig fornemmelse af en egeplanke eller en nyhøstet majroe".

Sådan lyder det så smukt i et netop offentliggjort udspil fra regeringen,

Søgningen til erhvervsuddannelserne er faldet fra 30 procent af en 9. klasseårgang i 2000 til 19 procent i dag. Regeringen mener, at folkeskolen spiller en stor rolle i at rette op på denne balance.

Derfor er tre ud af regeringens 12 initiativer rettet mod folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Folkeskolen skal nære elevernes håndværkerdrømme

Inden sommerferien kom forligspartierne med en aftale om styrkelse af praksisfagligheden i folkeskolen. Nu går regeringen et skridt videre med seks konkrete initiativer, der skal sikre, at eleverne både møder boglige og praktiske udfordringer i folkeskolen - initiativer, som skal nære eleverens håndværkerdrømme.

Praksisfagligheden i læreruddannelsen skal styrkes, og der skal investeres i nye og renoverede faglokaler, værksteder og udstyr - hvilket er noget lærere og organisationer i den grad ønskede midler til efter det praksisfaglige udspil før sommerferien. Og den 8.-klasses afgangsprøve, som kommunerne skulle finde midler til, vil regeringen nu gøre obligatorisk.

Derudover vil de styrke samarbejdet mellem folkeskoler og erhvervsskoler, hvilket er i tråd med, hvad både erhvervsskoleforening og de faglige organisationer har ønsket sig. Men i samarbejdet ligger også, at man vil indføre valgfag i 7.-8. klasse på erhvervsskolerne, og at lærere fra erhvervsskolerne skal kunne gennemføre undervisning og aktiviteter i folkeskolen.

 

Initiativer der påvirker folkeskolen

Regeringen har 12 hovedinitiativer, der skal styrke søgning og gennemførsel på erhvervsuddannelserne. Her er de tre, der handler om folkeskolen:

Folkeskolen skal nære elevernes håndværkerdrømme

• Investering i nye og renoverede faglokaler, værksteder og udstyr

• Valgfag i 7. - 9. klasse på erhvervsskolerne

• Lærere fra erhvervsuddannelserne gennemfører undervisning og aktiviteter i folkeskolen

• Obligatorisk prøve i det obligatoriske praktiske/musiske valgfag i 8. klasse

• Barrierer for skoleelevers ophold på virksomheder skal fjernes

• Praksisfaglighed i læreruddannelsen

Opgør med automatvalget

• Et nationalt program for valg af ungdomsuddannelse for alle elever i 7. - 9. klasse

• Systematisk tilgang til uddannelsesvalg i 7. - 9. klasse

• Nyt undervisningsforløb "Uddannelses- og erhvervskendskab" i 8. og 9. klasse

• Ny model for uddannelsesparathedsvurdering

• Styrket kollektiv vejledning i 7. - 9. klasse

• Kompetenceudvikling af vejledere og folkeskolelærere

 10. klasse skal pege i retning af erhvervsuddannelserne

• Ekspertudvalg: Hvordan kan 10. klasse erhvervsrettes, så flere vælger en erhvervsuddannelse

• Understøttelse af 10. klassesaktivitet på erhvervsskolerne

Nyt uddannelses- vejledningsforløb

Lærerne skal igen have en fremtrædende rolle i forhold til at hjælpe eleverne til at vælge uddannelse, mener regeringen.

De mener, at der er brug for en samlet og struktureret indsat i 7.-9. klasse, hvor man også får godt fat i forældrene.

De ønsker et opgør med 'automatvalget, hvor de unge og deres forældre ser gymnasiet som eneste mulighed. Derfor lancerer de et nationalt program for valg af ungdomsuddannelse for alle elever i udskolingen med en systematisk tilgang til uddannelsesvalg. Programmet vil blive udviklet af et fagligt panel nedsat af Undervisningsministeriet.

Det betyder, at de vil ændre formålsbestemmelsen i vejledningsloven, sådan at "vejledningsindsatsen skal sikre afklaring og forventningsafstemning holdt op imod en realistisk forståelse af muligheder, forudsætninger samt krav på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet".

Det betyder også et nyt undervisningsforløb om uddannelses- og erhvervskendskab, en ny model for uddannelsesparathedsvurdering og kompetenceudvikling af vejledere og folkeskolelærere.

Erhvervsretning af 10. klasse

Endelig indeholder udspillet den forventede erhvervsretning af 10. klasse. Det blev ikke i form af en tvungen 10. klasse på erhvervsskoler, som Venstre foreslog i marts, men en anbefaling. Og så vil de nedsætte et ekspertudvalg, som inden udgangen af 2019 skal komme med anbafelinger til, hvordan 10. klasse kan rettes mod erhversuddannelser og i større omfang end i dag placeres på erhvervsskoler.

"Regeringen ønsker, at 10. klasse skal erhvervsrettes, så skoleåret i højere grad bliver starten på en erhvervsuddannelse frem for afslutningen på grundskolen".

Allerede nu vil de understøtte 10. klasseaktiviteter på erhvervsskoler ved at afsætte et tilskud til erhvervsskoler og kommuner, der skal bidrage til at flere erhvervsskoler fremover udbyder 10. klasse.

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
440 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.193 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
686 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt