OK18
4   16

Statsforlig: Lærere i staten får heller ikke en arbejdstidsaftale

De statsansattes forhandler Flemming Vinther og innovationsminister Sophie Løhde kunne her til aften præsentere et overenskomstforlig for de cirka 180.000 ansatte i staten. Dermed er storkonflikt på det offentlige område endeligt afblæst. Lærerne fik heller ikke her en arbejdstidsaftale.

Overenskomstaftalen har været en rigtig sejtrækker. Forhandlerne har været i gang med slutspurten i Forligsinstitutionen siden fredag formiddag, kun afbrudt af korte pauser. 

Både Sophie Løhde og Flemming Vinther er glade for, at det lykkedes at forhandle en aftale hjem. Og der er kommet en løsning på spisepausen, som sammen med lærernes arbejdstid har været en af de største knaster i overenskomstforhandlingerne. 

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har fået en overenskomstsikret spisepause", konstaterede Flemming Vinther, da han sammen med Sophie Løhde trådte ud af Forligsinstitutionen og talte til de mange aktivister og pressen, som stod klar til at tage imod dem. 

"Vi gik ind med tre krav, og vi kom ud med tre krav, der blev opfyldt. Og det skete ikke mindst med en fantastisk opbakning. Vi har fået landet en aftale i fællesskab. Det har været en lang rejse", sagde Flemming Vinther.

Lærerne i staten får heller ikke en arbejdstidsaftale

Lærerne i staten  (inklusive sosu-lærere, friskolelærere og lærere på private gymansiers grundskoler, red.) får ligesom folkeskolelærerne ikke en ny arbejdstidsaftale. Det periodeprojekt for lærernes arbejdstid, som er en del af det kommunale overenskomstforlig, bliver overført til lærerne i staten, fortalte Flemming Vinther. 

"Der er også en aftale, som sikrer, at lærerne bevæger stødt og godt mod 2021. Vi tager det periodeprojekt, der er lavet på det kommunale område, og løfter det over på det statslige, sådan så vi også på staten har en aftale i 2021". 

Både Flemming Vinther og Sophie Løhde sendte roser til de mange tilhørere, der var samlet foran Forligsinstitutionen kort efter, at de havde  præsenteret forliget til pressen.

Løhde er glad for forliget 

"Jeg er meget tilfreds med, at vi har indgået et forlig, der nu vil sikre ro på det statslige område. Enhver overenskomstforhandling er svær, men det er ingen hemmelighed, at det denne gang har været særlig svært at nå til enighed. Begge parter har strakt sig for at nå i mål, og vi har tilbragt rigtig mange timer i forhandlingslokalet de seneste måneder", lyder det fra Sophie Løhde i en meddelelse fra Finansministeriet. 

Den samlede økonomiske ramme er på 8,1 procent i overenskomstperioden og vil give en generel lønstigning på 6,2 procent til de statsansatte, oplyser Finansministeriet. 

Forliget på statens område giver lønforbedringer til lærlinge og elever.

"Elever i staten får i dag en langt lavere løn end elever ansat i det private, og det er selvom de er ved at tage en tilsvarende uddannelse. Det kan være med til at gøre det svært for de statslige arbejdspladser at tiltrække nye, dygtige elever. Jeg er derfor glad for, at eleverne i staten nu kommer til at stige i løn, så deres løn kommer til at ligge på niveau med lønningerne blandt elever i det private", lyder budskabet fra innovationsministeren.

Parterne er foruden løn og spisepause blevet enige om at etablere en kompetencefond, som skal give medarbejderne mulighed for efteruddannelse. Der bliver også indført nye fælles chefaftaler, der forenkler løn- og ansættelsesvilkårene for chefer på visse selvejende uddannelses- og undervisningsinstitutioner.

Vilkårene for de statsansatte, hvis arbejdsplads flytter geografisk som led i regeringens 'Bedre Balance'-planer forbedres også på forskellig vis.

De nye overenskomstaftaler, der vil være gældende frem til 1. april 2021, skal nu til afstemning blandt alle centralorganisationerne og AC.

(senest opdateret 28/4 2018 kl. 21:53)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
98 andre er allerede tilmeldt
Blog om sosu

Har du, eller nogen du kender, lyst til at blogge om at være sosu-underviser?

Vi vil meget gerne have bloggere på det nye netværk Sosu-undervisere, som vil dele ud af erfaringer, gode ideer og holdninger.

Søg om at få en blog, så kontakter vi dig hurtigst muligt til en uforpligtende snak.

Søg om at få en blog her