OK18
2   10

OK18: Overenskomstforlig på plads for ansatte i regionerne

Lønløft og en aftale om den betalte spisepause førte frem til, at der i nat blev indgået et overenskomstforlig på det regionale område. Forhandlerne på statens område forhandler stadig.

Natten mellem fredag og lørdag blev der indgået et overenskomstforlig for 133.000 ansatte i regionerne. Lønrammen er ligesom i det kommunale forlig, der blev indgået Store Bededag, på 8,1 procent.

Formand for Dansk Sygeplejeråd og topforhandler for de ansatte i regionerne Grete Christensen er glad for, at det er lykkedes at få en aftale på plads.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg er glad for, at det nu er lykkedes at lave en løsning for alle. Vi har virkelig knoklet for at få det hele på plads, og nu har vi en aftale, der er god for både sygeplejersker og vores andre kolleger", siger Grete Christensen på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

Hun fortæller, at forliget udover løn og spisepause indeholder en række andre forbedringer.

"Vi har fået indført en lavt- og ligelønspulje og selvom midlerne er begrænsede, så bidrager vi hermed til at løfte lavtlønnede og til udligning af uligeløn mellem mænd og kvinder inden for en række kvindedominerede grupper. Det er også meget glædeligt, at parterne er enige om at videreføre og styrke den fælles indsats om et bedre psykisk arbejdsmiljø og sidst men absolut ikke mindst er det lykkedes, at afværge arbejdsgivernes krav om forringelser af seniorordningerne", lyder det fra Grete Christensen.

Det regionale forlig

En lønramme på 8,10 pct. (incl. reststigning på 0,6 pct.) over tre år, herunder:

- generelle lønstigninger på 6,10 pct. og forventet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,71 pct.
- midler til de enkelte organisationers forhandlinger på 0,35 pct.
- puljer til særlige formål og prioriterede grupper mm på 0,34 pct.

En reguleringsordning, der ikke længere indeholder et såkaldt privatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked

Løsning af udfordringerne omkring den betalte spisepause

Orlov med fuld løn til forældre til et dødfødt barn

Omsorgsdage til regionalt ansatte plejeforældre

Ret til fravær med løn ved fertilitetsbehandling

Orlov, hvis en regionalt ansat akut tager et spædbarn i pleje

En ny aftale om ferie

Åremålsansættelse: reduktion i fratrædelsesbeløb samt stop for fratrædelsesgodtgørelse ved fortsat ansættelse

Uddannelsesløft fra ufaglært til faglært

Et projekt med fokus på arbejdsmiljøet

Kilde: Danske Regioner

 

Arbejdsgiver:  "Sværeste, sejeste og mest langstrakte forhandlinger"

Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn fortæller på Danske Regioners hjemmeside, at det er de "sværeste, sejeste og mest langstrakte forhandlinger", han har været med til.  

"Jeg er meget glad for, at vi har lavet en samlet aftale, hvor vi har fået alle medarbejdergrupper på det regionale område med. Vi har hele tiden gået efter en forhandlet løsning, og det er nu lykkedes. Det glæder jeg mig over på både personalets og patienternes vegne", lyder det fra Anders Kühnau på Danske Regioners hjemmeside.

Ligesom i kommunerne omfatter nattens forlig de generelle bestemmelser. Nu skal hver organisation forhandle de specielle bestemmelser. På regionernes område er der sat 0,35 procent af til de forhandlinger.

 

Arbejdsgiverne trækker krav til sygeplejerskes arbejdstid tilbage

Arbejdsgiverne havde stillet krav til sygeplejerskernes arbejdstid, der lignede de arbejdstidsregler, som lærerne med lov 409 arbejder efter. Men det krav har arbejdsgiverne frafaldet, fortæller Grete Christensen.

"Udover at vi her skal aftale de konkrete lønforbedringer for sygeplejersker, er det også ved disse forhandlinger, at vi skulle have forhandlet kravene om yderligere fleksibilitet på sygeplejerskernes arbejdstid- og sted - de krav har arbejdsgiverne dog frafaldet, og de er derfor ikke på bordet længere", lyder det fra Grete Christensen.

Når de specielle forhandlinger er forbi, skal medlemmerne ved en urafstemning tage stilling til resultatet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt