Inspiration: Sosu

Har du to minutter til bæredygtighed?
Kan man overhovedet lære noget på to minutter? Gennem de seneste tre år har landets Social- og Sundhedsskoler samarbejdet om at sætte fokus på mikrolæring. Med metoden kan vi effektivt opkvalificere velfærdsmedarbejdernes grønne kompetencer, lyder det i dette indlæg.
Mikrolæring er læringselementer i små bidder, som fokuserer på ét konkret emne ad gangen. Disse små bidder har en varighed af 1-5 minutter og kan for eksempel være korte videoer. Elementet er designet til at være let forståeligt og hurtigt at kunne omsættes til praksis.
Ved at benytte mikrolæring som metode bliver det derfor mere håndgribeligt at fordybe sig i store, komplekse emner som bæredygtighed. Kompleksiteten af bæredygtighed som område reduceres, og på få minutter får deltagerne viden, de kan bruge til at træffe grønnere valg.
En del af arbejdet med at sætte fokus på den grønne omstilling består i at producere en række mikrolæringsfilm som inspirationsmateriale. Mikrolæringsfilmene er med til at gøre bæredygtighed konkret, let forståeligt og praksisnært.
Filmene kan for eksempel handle om bæredygtighedsbegrebet, vandforbrug, affald eller biodiversitet. Fælles for dem alle er, at de har en varighed af 1-3 minutter og afsluttes med et refleksionsspørgsmål, som kan inspirere til videre handling.
Fra mikrolæring til mikrohandlinger
Den let fordøjelige makiterning af viden, som præsenteres i mikrolæringsfilmene kan omsættes til mikrohandlinger i praksis. Som en del af projektet er mikrolæringsfilmene afprøvet af deltagere fra den praksis, som læringselementerne henvender sig til.
Målet var, at deltagerne tog konkrete tiltag med tilbage, som derved ville understøtte budskabet om, at det er muligt at bidrage til en større forandring med små handlinger.
Deltagerne gik til opgaven med stor lyst og mod på at skabe forandringer, og der har været positiv stemning omkring de nyoprettede arbejdsmarkedsuddannelser (AMU). For en af deltagerne har uddannelsen givet modet til at tage førerstokken på sin arbejdsplads, hvor han har været med til at flytte den grønne omstilling.
“Det, der har overrasket mig mest, er, hvor nemt det har været at få mine kolleger med på vognen. Det er som om, de har ventet på, at nogen skulle sige, at nu går vi i gang”, sagde deltageren, der ikke er færdig med at se, hvor langt han kan tage den grønne omstilling.
Det er ikke kun ny viden, deltagerne tager med sig fra uddannelsen. De er enige om, at opmærksomhed og bevidstgørelsen om et emne skaber forandringer i praksis. Og det har været med til at give deltagerne et fælles sprog om grøn omstilling, som nu ikke længere blot er sort snak om affaldshierarki og cirkulær økonomi.
Hvad er næste skridt?
Mikrolæringsfilmene har sat tanker i gang om, hvor komplekse emner, man kan formidle på på to minutter. Det skaber en forandring - lige fra at spare på strømmen i ældreplejen til at lave nye nyttehaver hos dagplejere til glæde for både børn, voksne og klimaet.
Anbefalingen er derfor klar: Brug mikrolæringsfilm i undervisningen. Det sætter strøm til deltagernes hjerner, giver dem grundviden og et fælles sprog at samtale og reflektere ud fra. Med adgang til mikrolæringsfilmene er det let og hurtigt at genbesøge budskaberne, der ønskes videreformidles til kollegaerne.
Ved at udarbejde mikrolæringsmateriale om bæredygtighed, er den dybe tallerken ikke genopfundet. Bordet er bare dækket – og du er inviteret til at sidde med.
Med enkelte visuelle greb åbner de korte film for store samtaler, hvor selv små handlinger skaber store forandringer.
Er du blevet nysgerrig?
Find det hele på SEVU. Du kan tilgå materialet og uddannelserne her. Uddannelserne hedder Bærerdygtig og grøn omstilling i pæd. prakis og Grønne handlinger i social- og sundhedsområdet.
Projektet er støttet af Undervisningsministeriet.