Lærernes formand Anders Bondo Christensen adresserer i et medlemsbrev, at han smilede, da han præsenterede forliget på det kommunale område. ”Det skal ses i lyset af, at jeg efter fem måneder med overenskomstforhandlinger og to måneder i Forligsinstitutionen ofte med forhandlinger i døgndrift kunne konstatere, at vi var i mål med en aftale. En aftale der havde det potentiale, at ALLE kan komme i mål, så vi på den måde har vist, at vores helt enestående sammenhold havde gjort en afgørende forskel”, forklarer Anders Bondo.

Bondo: ”Det har ikke været et mål i sig selv at undgå en konflikt”

Reaktionerne på, at DLF ikke fik forhandlet en arbejdstidsaftale hjem til lærerne, har været kraftige. Lærernes formand Anders Bondo Christensen skriver i et medlemsbrev, at han har stor forståelse for lærernes skuffelse, men han tror ikke, at en konflikt vil give bedre vilkår.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg vil hellere i konflikt med hovedet hævet højt end at stemme ja til det her". "Med en konflikt havde vi kæmpet og fået tæsk. Nu har vi bare fået tæsk". "Jeg havde aldrig troet at vores formand ville give op lige inden målstregen".

Kommentarerne til, at lov 409 ikke ved disse overenskomstforhandlinger bliver erstattet af en arbejdstidsaftale, er mange.

På Danmarks Lærerforenings Facebookprofil og på folkeskolen.dk er flere kommentarer præget af skuffelse, nedadvendte tommelfingre og vrede smileys. Og det har fået formand for Danmarks Lærerforening til i dag at udsende et medlemsbrev til DLF's mere end 85.000 medlemmer.

Ny lærerarbejdstid først på plads senest 2021

"Reaktionerne på aftalen i forhold til vores krav om en ny arbejdstidsaftale har i det seneste døgn været kraftige. Det kan jeg godt forstå", skriver Anders Bondo.

"Det lykkedes os ikke at få erstattet lov 409. I stedet har vi aftalt en periodeforhandling og et samarbejde om en "Ny Start". Det har skabt en stor skuffelse hos mange. Det har jeg som sagt stor forståelse for. Mange giver udtryk for, at jeg og Danmarks Lærerforening har svigtet".

Heftig Facebook-debat om lærerforlig

 

Anders Bondo har også lavet en video til medlemmerne, som er offentliggjort på DLF's Facebookprofil

Målet er ikke at undgå konflikt

Han understreger i brevet, at det ikke fra DLF's hovedstyrelses side har været et mål i sig selv at undgå en konflikt.

"Havde vi i hovedstyrelsen troet på, at en konflikt var svaret på bedre arbejdsvilkår, ville vi helt sikkert have stillet os i spidsen for den. Jeg har derfor heller ikke indgået en aftale med KL blot for at undgå en konflikt, men fordi jeg helt ærligt tror på, at aftalen er et langt bedre svar end en konflikt", skriver lærernes formand.

Lærerkredsformænd om dagens forlig

Han forklarer, hvordan han tror, at en konflikt med et efterfølgende lovindgreb ikke ville give en bedre hverdag på de danske folkeskoler.

"Vores klare vurdering er, at en stor konflikt på det offentlige arbejdsmarked ville have affødt et forholdsvis hurtigt lovindgreb. Et lovindgreb i så omfattende en konflikt ville formentlig medføre en justering af lønnen (med 8,1%) og derudover en forlængelse af stort set alle andre regler. Vi ville altså stå tilbage med, at Folketinget endnu en gang bekræfter lov 409 (i bedste fald med nogle ubetydelige forbedringer). Loven vil dermed helt sikkert regulere vores arbejdsvilkår i yderligere 3 år, og vi vil stå i en forhandlingsposition der er uændret/svækket i forhold til den nuværende".

Projekt er ikke en syltekrukke

Han understreger, at alle forhandlingsmuligheder var afprøvet, og at det er derfor, at ledelsen i DLF valgte at gå efter en såkaldt periodeforhandling og en undersøgelseskommission, som er ledet af en af parterne udpeget formand. Anders Bondo tror, at det kan give resultater frem mod forhandlingerne om en ny overenskomst i 2021.

"Der er ikke tale om en uforpligtende "syltekrukke". Det understreges helt tydeligt adskillige gange, at dette er forpligtende, og parterne kan ikke trænere det, da kommissionsformanden er udstyret med betydelige beføjelser. Af teksten fremgår det eksempelvis, at: Kommissionsformanden har beføjelser til at indkalde parterne til drøftelser og/eller forhandlinger, fremsætte forslag, der bl.a. skal danne baggrund for forhandlingerne, og afkræve parterne bidrag, der skal tjene til at finde løsninger", skriver Anders Bondo, som også i brevet understreget, at kommissionsformanden skal fremlægge anbefalinger og forslag til løsninger, og at arbejdet skal ende ud i en rapport op til overenskomstforhandlingerne i 2021.

Ny tillid mellem KL og DLF: Vi tror på en ny start

Sammenhold har virket

I kommentarsporene har Anders Bondo fået hårde ord med på vejen, fordi han sammen med KL's topforhandler Michael Ziegler trådte smilende ind i kameraernes spotlys og annoncerede overenskomstforliget på det kommunale område.  

De kommunale forhandlere er enige: Nu ligger der et forlig

"Det skal ses i lyset af, at jeg efter fem måneder med overenskomstforhandlinger og to måneder i Forligsinstitutionen ofte med forhandlinger i døgndrift kunne konstatere, at vi var i mål med en aftale. En aftale der havde det potentiale, at ALLE kan komme i mål, så vi på den måde har vist, at vores helt enestående sammenhold havde gjort en afgørende forskel", forklarer Anders Bondo.

Find medlemsbrevet via link under denne artikel.

Læs mere

Anders Bondo Christensens brev til medlemmerne