OK18
1   16

Ikke-medlemmer skal selv bede om at blive undtaget fra konflikt

Det er udelukkende lærere, som er medlem af Danmarks Lærerforening, der vil blive omfattet af en mulig strejke og/eller lockout. Men alle skolens ansatte vil blive betragtet som en del af en lockout, hvis ikke de selv oplyser om det modsatte.

Det er kun medlemmer af den overenskomstbærende fagforening, der bliver en del af en konflikt, hvis forhandlerne ikke når at blive enige om at indgå en aftale.

Artiklen fortsætter under banneret

På landets folkeskoler betyder det, at kun lærere, som er medlemmer af Danmarks Lærerforening (DLF), bliver udtaget til strejke eller omfattet af en lockout.

Lærere, som er medlem af en 'gul' fagforening, eller som slet ikke er i fagforening, vil derfor ikke være omfattet af hverken strejke eller lockout.

Men hvordan ved ledelsen, hvem der står til rådighed ved en eventuel lockout? Det gør de ikke, fremgår det af Moderniseringsstyrelsens konfliktvejledning. Det er derfor den enkeltes ansvar at gøre ledelsen opmærksom på, at man rent faktisk står til rådighed.

"Når der er varslet konflikt, skal ansættelsesmyndigheden gøre de ansatte opmærksom på, at de anses for at være omfattet af konflikten, hvis de ikke selv udtrykkeligt tilkendegiver andet over for ledelsen", står der i vejledningen.

"Denne information skal også gives til ansatte, der er sygemeldt, på barselsorlov eller af anden årsag er fraværende fra arbejdspladsen", lyder det endvidere i vejledningen.

Næsten alle lærere er medlem af DLF

Sidste gang Danmarks Lærerforening opgjorde foreningens organisationsgrad, var i 2015. Dengang var 95 procent af de mennesker, der arbejdede på en DLF-overenskomst, medlemmer af foreningen. Det fremgik også af undersøgelsen dengang, at det er de løstansatte vikarer, der undlader at melde sig ind.

Lærere, der melder sig ind før eller under den mulige lockout, har mulighed for at optage et konfliktlån på 846 kroner per arbejdsdag på lige fod med de andre medlemmer af foreningen.

I konflikt-ABC'en fra Danmarks Lærerforening kan det desuden læses, at lærerstuderende, der er i praktik under en konflikt bliver ramt, hvis praktiklæreren er omfattet af konflikten.

"Hvis den pågældende praktiklærer er omfattet af konflikten, er den studerende det derfor også. Omvendt skal den studerende deltage i det normale praktikforløb på skolen, hvis praktiklæreren ikke er omfattet af konflikten", fremgår det i konlikthåndbogen på Danmarks Lærerforenings hjemmeside.

Lærere, der ikke er omfattet af en konflikt, vil være berettiget til at modtage almindelig løn.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ