Afgangsprøver
0   19

Skoleleder vil give eleverne lov at bruge internet ved prøven

Over hele landet venter skoleledere, lærere og 9.-klasseelever på den nye prøvebekendtgørelse, som ser ud til at betyde stort set ingen internetadgang under prøverne. Skoleleder Lance Luscombe har lovet sine elever, at han vil dispensere alt, hvad han kan.

Protesterne væltede ind fra både Lærerforeningen, Skolelederforeningen, fri- og efterskoleforeningerne, de faglige lærerforeninger og fra it-vejledere, lærere og skoleledere over hele landet, da ministeriet i november sendte en ny prøvebekendtgørelse i høring.

Den siger, at der som udgangspunkt kun er adgang til internettet under den nye dansk skriftlig fremstilling-prøve, iPrøven.

Skoleleder på Smistrup-Skærup Skole ved Fredericia Lance Luscombe er en af dem, der har skrevet høringssvar om den nye bekendtgørelse. Som sine kolleger landet over har han stadig ikke fået klarhed over, hvad der gælder til sommer.

"Det er et kæmpe problem - det er simpelthen ikke i orden over for de elever, der er blevet undervist efter den gamle bekendtgørelse", siger han til folkeskolen.dk.

Artiklen fortsætter under banneret

Ved skriftlig matematik med hjælpemidler har mange elever været vant til at kunne bruge fx youtube-videoer, hvor formler bliver forklaret, hjemmesiden regneregler.dk og andre resurser på internettet.

Elever, der ikke har dansk som førstesprog, har kunnet tage google til hjælp til at slå ord op, de ikke forstår, som ikke har med matematik at gøre, men som man skal kende for at kunne løse opgaven. For eksempel 'silo' eller 'kræmmerhus'.

Også ved de mundtlige prøver vil ministeriet stramme op allerede til sommer, så der som udgangspunkt er lukket for internettet i forberedelseslokalet, med mindre skolelederen har tilladt, at eleverne har adgang til bestemte hjemmesider/netresurser, som har været anvendt i undervisningen.


Vil ikke tage eleverne som gidsler

Lance Luscombe har meddelt lærere og elever, at han har tænkt sig at dispensere meget velvilligt til sommer.

"Vi kan ikke tage eleverne som gidsler", siger han og peger på, at det er helt urimeligt, hvis eleverne kun må gå ind på helt specifikke hjemmesider.

Hvis de for eksempel ved den fællesfaglige naturfagsprøve skal demonstrere noget om vejret, må det være muligt for dem at gå på dmi.dk og hente vejrdata, som er relevant for det, de gerne vil vise ved prøven, frem for vejrdata som de har arbejdet med i undervisningen tidligere på året, mener skolelederen.

Så som udgangspunkt har Lance Luscombe tænkt sig at give eleverne tilladelse til at bruge for eksempel youtube og andre store portaler.

Tror du, det det er sådan, prøvebekendtgørelsen skal forstås?

"Det håber jeg da", svarer han og tilføjer, at programmer på nettet er blevet en lige så integreret del af skolehverdagen, som papir og blyant var det før.

"Det bliver anvendt så forskelligt rundt omkring, at jeg først tror, vi kan se, hvad det bruges til, i det øjeblik der er blevet lukket".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.692 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.316 andre er allerede tilmeldt