Afgangsprøver
0   30

Protesterne strømmer ind mod Riisagers internetstramninger ved prøverne

Ikke kun lærerne og it-vejlederne, men også KL, skolecheferne, friskolelærerne, privatskolerne og adskillige skoleledere protesterer i deres høringssvar imod, at Undervisningsministeriet stort set vil lukke for internettet ved afgangsprøverne og oven i købet med få måneders varsel.

Med et udkast til ny prøvebekendtgørelse, som var i høring i november, vil Undervisningsministeriet blandt andet præcisere, at internettet ikke må anvendes som 'fagligt hjælpemiddel' ved andre prøver i folkeskolen end dansk, skriftlig fremstilling. Hverken i forberedelsestiden eller ved skriftlige prøver må eleverne som udgangspunkt have adgang til internettet. Skolelederen kan dog åbne for, at eleverne kan tilgå 'specifikke hjælpemidler', som har været anvendt i undervisningen. Planen er, at ændringen skal træde i kraft allerede ved afgangsprøverne til sommer, og den har givet anledning til store protester særligt fra matematiklærerne.

Folkeskolen.dk har tidligere beskrevet protesterne fra Danmarks Lærerforening, it-vejlederne og flere andre faglige foreninger for lærere. Kun Falihos, foreningen for historie- og samfundsfagslærere, er faktisk glade for, hvis elevene ikke længere får mulighed for at google i forberedelseslokalet.


Mangel på respekt

Nu har folkeskolen.dk fået indsigt i de øvrige indkomne høringssvar, og fra hele skoleverdenen tales der om manglende respekt over for de elever, der går i 9. klasse i dag, og som har fået at vide i flere år, at de ville have adgang til nettet under prøverne. Mange af dem har gået til terminsprøve for at øve sig i en prøveform, som nu ser ud til at blive ændret.

Artiklen fortsætter under banneret

Skolechefernes forening BKF er "uforstående for, at det kun skal være muligt at tilgå faglige hjælpemidler på internettet ved prøver i dansk og skriftlig fremstilling". KL, som ejer folkeskolerne, mener "det er et skridt i den forkerte retning, at der ikke er mulighed for at tilgå internettet ved prøver i andre fag end dansk, skriftlig fremstilling. Det vil betyde, at mange elever ikke har adgang til hjælp og materialer, som de har brugt i den daglige undervisning", skriver KL i sit høringssvar og peger på, at det især vil ramme ordblinde elever, der er vant til at bruge internetbaserede hjælpemidler.


Hornbæk-lærere: Vidtrækkende ændring

Mange skoleledere og grupper af lærere har skrevet til Undervisningsministeriet, selvom de ikke er blevet bedt om at deltage i høringen. For eksempel skriver matematiklærerne fra Hornbæk Skole, at det i matematik er en vidtrækkende ændring at lukke for internettet og ikke blot en 'præcisering' af reglerne. At eleverne ikke har fri adgang til internettet under den skriftlige prøve i matematik med hjælpemidler er nemlig i direkte modstrid med, hvad ministeriets læringskonsulenter hidtil har vejledt om, skriver Hornbæk-lærerne og peger på et konsulentsvar på Skolekom så sent som i maj 2017, hvor der står, at eleverne gerne må bruge Google og Youtube, blot de ikke kommunikerer med andre.

Frie Skolers Lærerforening kalder det i deres høringssvar en "meget væsentlig ændring af elevernes prøvevilkår" og et "tilbageskridt for fagene og for skolen generelt", ligesom friskolelærerne fremhæver, at ændringen sker med "urimeligt kort varsel".

Skoleelever: Internettet som vidensresurse

Landsforeningen af 10.-klasseskoler påpeger, at en rigid definition af 'internettet som fagligt hjælpemiddel' vil sætte skolen mange år tilbage. 10.-klasseskolernes forening peger på, at fagligt svage elever og mange tosprogede bruger nettet til at slå ord op som 'silo' eller 'kræmmerhus', der kan være vigtige for at løse en matematikopgave, men ikke har noget med matematik at gøre.

Danmarks Private Skoler har den holdning, at prøverne i så høj grad som muligt bør integrere den teknologi, der findes og anvendes i elevernes dagligdag og i samfundet generelt, og samme melding lyder Danske Skoleelever: "I den moderne skole benyttes internettet som den store vidensresurse, det er, hvor folkeskolens afsluttende prøver naturligvis må tilpasse sig denne udvikling. Og ikke omvendt".

"Hvis det dækker over, at internettet generelt ikke må anvendes", skriver Efterskoleforeningen, "er det et tilbageskridt i forhold til den virkelighed, eleverne skal forholde sig til nu og i fremtiden".

Både efterskolerne og Skolelederforeningen for folkeskolernes ledere stiller sig yderst undrende over for planerne om at ændre prøveform midt i skoleåret. Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal taler om "manglende respekt for afgangseleverne". Også skolelederne mener, en begrænsning af netadgangen strider mod hele tænkningen i både folkeskolereformen og folkeskoleloven og mener, det er skudt langt over målet i forhold til at begrænse snyd ved prøverne. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.315 andre er allerede tilmeldt