It-vejleder samler underskrifter mod lukning af netadgangen under prøverne

Undervisningsministeriet melder ud, at 9.-klasserne ikke får adgang til internettet ved prøverne til sommer. Det ryster mange lærere - ikke mindst i de kommuner, hvor alle it-værktøjer ligger i 'skyen'. En it-vejleder samler protestunderskrifter.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kun ved den nye iPrøve i dansk, som blev indført i fuld skala sidste år, har eleverne fortsat lov til at google løs efter viden og inspiration. Det er særligt i forhold til prøven i matematik med hjælpemidler, at den nye bekendtgørelse ses som en markant opstramning. Her har eleverne nemlig siden 2012 haft adgang til internettet, når de skulle løse de matematiske problemer i opgavehæftet. I den nye bekendtgørelse med høringsfrist 1. december hedder det, at eleverne som udgangspunkt ikke må tilgå internettet ved prøverne. "Skolens leder kan dog give tilladelse til at anvende internettet til at tilgå specifikke hjælpemidler, som ikke kan medbringes eller opbevares lokalt ved prøven". 

Slut med at google formlerne ved matematikprøven 

Jesper Luther, it-vejleder på Brøndbyøster Skole, opfatter den nye bekendtgørelse som et stort pædagogisk tilbageskridt:

"Jeg har gennem en årrække arbejdet på at klæde lærere og elever på til at bruge nettet kildekritisk for at ruste eleverne til den digitale forvandling", siger Jesper Luther. "Nu virker det som om, man går tilbage til det modsatte - at vi skal til at skrive med blyanter igen!"

"Og så synes jeg, det er synd for de elever, der skal op til sommer, at den måde man har forberedt dem på, at de skulle gå til prøve ikke holder alligevel. Tæppet bliver fuldstændig trukket væk under dem".

Prøve at stoppe prøvebekendtgørelse

Jesper Luther skal til møde i Styrelsen for It og Læring i næste uge for at få deres tolkning af, præcis hvordan den nye prøvebekendtgørelse skal forstås - særlig i forhold til de elever, der bruger Chromebooks - små computere, hvor programmerne ligger i 'skyen', sådan at de stort set ikke kan bruges uden internetadgang. 

Han har sat en underskriftsindsamling i gang for at få prøvebekendtgørelsen stoppet:

"Indkøbsmæssigt ville vi have brugt oceaner af ressourcer på hard- og software til eleverne og lærerne, som er  uanvendelige til prøver. Vi har de sidste par år opkvalificeret lærere og elever til at anvende de digitale muligheder og ikke løbe fra dem. Vi har lært dem at være kildekritiske, udvikle deres præsentationsevner og anvende de digitale muligheder, som findes overalt i samfundet", skriver han i teksten på skrivunder.net

"Vi har travlt med at få råbt politikerne op, da Styrelsen for Undervisning og Kvalitet skal anmode om at modtage eventuelle bemærkninger, som bekendtgørelsesudkastet måtte give anledning til senest fredag den 1. december 2017 , kl. 12.00".

Snyd kan håndteres på anden vis

I Rebild Kommune bruger elever og lærere 100 procent chromebooks. It-didaktisk konsulent Søren Juulsgaard har sendt et grundigt høringssvar til ministeriet:

"Konkret har vi 4520 chromebooks til vores ca. 4000 brugere, da også projektorer og andet udstyr kører via cloud computing. Samtidig har vi nærmest udfaset tidligere anvendte offline teknologier som fx traditionelle windowsprogrammer. Elever og personale har derfor ikke længere adgang til eller gode arbejdsvaner i offline miljøer og vil derfor have en umådelig ulempe ift. andre elever i en prøvesituation, såfremt chromebooks ikke vil være mulige at anvende", forklarer han.

 Elever på 105 skoler var ulovligt på nettet under engelsk-prøven 

Både Jesper Luther og Søren Juulsgaard opfatter ministeriets opstramning som en kamp mod snyd ved afgangsprøverne. Problemet er ikke stort, mener de, og det kan sagtens håndteres uden at lukke for internettet:

"Jeg vil hellere holde øje med, hvad eleverne gør under prøven. Det er jo en prioritering, hvor mange tilsynsførende, man vil have, og man kan også lukke for de sociale medier", siger Jesper Luther. 

Og i Rebild har kommunen arbejdet med Google-værktøjet Suite Edu så længe, at de præcis ved, hvordan de skal håndtere problemerne: 

"Dette skyldes de mange styringsværktøjer vi har til rådighed - fx revisionoversigten i Gdoc, GSheet, Google Management Console, G Rapport, G Vault, samt overvågningsværktøjerene på vores trådløse og kablede netværk. Vi kan med andre ord se og tjekke alt brugeradfærd på vores chromebooks, såfremt vi finder anledning til dette", forklarer Søren Juulsgaard i sit høringssvar.

Læs mere

Underskriftsindsamlingen på skrivunder.net

Prøvebekendtgørelsen i høring