Karakterfald i skriftlige prøver med ekstern censor fortsætter

Ved denne sommers prøver blev de skriftlige prøver for anden gang kun bedømt af en ekstern censor, der ikke kender eleverne. Og for andet år i træk er karaktererne i de skriftlige prøver i dansk og matematik faldet, viser karakterstatistikken.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Samlet set ligger karaktergennemsnittet i de bundne prøvefag efter 9. klasse på 7,1, hvilket er det samme som sidste år. I folkeskolen alene er gennemsnittet også 7,1, mens det som tidligere er lidt højere i fri- og privatskoler og lidt lavere på efterskolerne.

Men for andet år i træk er der sket et svagt fald i de skriftlige karakterer. Karaktererne er altså faldet i de to år, der er gået, siden et politisk flertal besluttede at spare klassens lærer væk fra bedømmelsen af prøverne. I 2016 og 2017 er stile og problemregningsprøver kun blevet bedømt af én person, en ekstern censor.

Mere end 25 procent fik 12 i engelsk i sommers

Ved indførelsen af det nye system blev der nedsat en følgegruppe bestående af professor Jens Dolin, Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet, lektor emeritus Keld Nielsen, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet, og ph.d. og seniorforsker Beatrice Schindler Rangvid, Vive, som vil holde øje med konsekvenserne af den nye mode, hvor eleverne ikke bliver bedømt af nogen, der kender dem i forvejen.

Jens Dolin sagde sidste år til folkeskolen.dk: "Når man sætter eleverne i en kunstig prøvesituation i en gymnastiksal, trækker man dem ud af enhver kontekst, de er vant til. Man har en logik om, at hvis man bedømmer udelukkende vurderet på et produkt, bedømmer man alle ens - og hvis man skal være lidt fræk: Lige uretfærdigt", siger han og tilføjer:

"Og der har lærerne nok trukket noget af elevkonteksten med ind i bedømmelsen. Det sker så ikke nu, og på den måde får man en mere 'ren' bedømmelse. Om det er godt eller skidt - det er vel nærmest en politisk beslutning".

Karakterfald i prøver, der ikke bedømmes af læreren 

 

Læs mere

Notat: Udviklingen i karakterer igrundskolen, 9. klasse, 2012/2013 - 2016/2017(pdf)

Karaktererne fra denne sommer findes nu i Undervisningsministeriets datavarehus

Powered by Labrador CMS