Politikerne forhandler lige nu om, hvorvidt, der skal være en ny kommunal ungeindsats, der samler Ungdommens Uddannelsesvejledning, SSP, PPR, SPS, turboforløb og misbrugindsats.

UU-formand: Der er brug for flere penge i ny ungeindsats

Mens politikerne forhandler om en ny indsats for de unge, der ikke er i gang med en uddannelse eller har et arbejde, afventer landets vejledningscentre, hvordan det hele ender.

Publiceret
Landets uddannelsesvejledere har ventet siden februar på politikernes beslutning om at sammenlægge en række aktiviteter i en ny Kommunal Ungeindsats. "Vi har vadet i det her siden februar, og organisationer og medarbejdere ved ikke rigtig, hvor de står”, siger Mark Jensen, der er formand for UU Danmark.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forligspartierne i Folketinget forhandler i disse dage om store ændringer i overgangen fra folkeskole til videre uddannelse og arbejdsmarkedet.

I februar offentliggjorde en ekspertgruppe en række anbefalinger til politikerne. Blandt anbefalingerne var blandt andet oprettelsen af en tværfaglig Kommunal Ungeindsats, der i dag er placeret hos en række forskellige enheder i kommunerne.

Forhandlingerne har stået på siden februar, hvor ekspertgruppens formand Stefan Hermann, der er rektor på professionshøjskolen Metropol, præsenterede gruppens anbefalinger for politikerne. Første mål var at afslutte forhandlingerne inden sommerferien, men i juni valgte partierne at udskyde forhandlingerne.

Ekspertgruppe om ny unge-indsats: Nedlæg UU-centre og PPR-kontorer 

De er nu gået i gang igen, men det er fortsat småt med nyheder fra forhandlingslokalet, hvor forligspartierne i går eftermiddags var samlet hos undervisningsminister Merete Riisager.

Mens vi venter på politikernes beslutning, vil man hos Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) bare gerne snart have en afklaring på, hvad der kommer til at ske.

"Vi har vadet i det her siden februar, og organisationer og medarbejdere ved ikke rigtig, hvor de står. Alt andet lige ville en afklaring være dejlig", siger Mark Jensen, der er formand for UU Danmark.

Han mener det vigtigste punkt i forhandlingerne må være at sikre, at der er gennemsigtighed i vejledningssystemet. Det skal være helt klart for den enkelte unge, hvem man skal henvende sig til for at få hjælp.

"På den lange bane synes jeg vi skal skabe et vejledningsfundament i ungeårene, som kan samle vejledningsindsatsen livet igennem og gøre det synligt, hvor man skal henvende sig for at blive kompetenceudviklet livet igennem. Derfor er det vigtigt med en synlig vejledningsorganisation, både i grundskolen og resten af livet", siger Mark Jensen.

Brug for flere hænder

Mens cirka 94 procent af en ungdomsårgang nu enten har gennemført en ungdomsuddannelse, er i gang med en ungdomsuddannelse eller er i arbejde, så er der et efterslæb. Hele øvelsen handler derfor om at få samlet de sidste cirka 50.000 unge under 25 år op og få dem hjulpet videre i uddannelsessystemet og eller i gang på arbejdsmarkedet. Det er den gruppe af unge, som hverken er i gang med en ungdomsuddannelse og eller er i arbejde.

Ekspertgruppens forslag lægger op til at oprette en ny ungeindsats, der samler de aktiviteter, der i dag er placeret i Ungdommens Uddannelsesvejledning og vejledningsfunktionerne i jobcentrene og derudover skal koordinere samarbejdet mellem UU, jobcentre, SSP (samarbejde mellem skolerne, de sociale myndigheder og politiet), den socialpædagogiske støtte, misbrugscentre med flere.

UU-centre advarer mod bunkebryllup 

Ifølge Mark Jensen er det helt afgørende, at de involverede organisationer samarbejder om at løse problemerne for den enkelte unge. Det sker allerede mange steder.

"Der er været mange gode tværfaglige samarbejder i kommunerne, hvor vi er lykkes med at hjælpe de unge. Nogle steder er det svært, fordi man sidder i en kommune, hvor økonomien og resurserne er trange", siger Mark Jensen.

En af de store knaster, der er i forhandlingerne om den nye kommunale ungeindsats, er netop spørgsmålet om økonomi. For selvom det af kommissoriet for ekspertgruppen klart fremgik, at anbefalingerne skal være "udgiftsneutrale" - det vil sige ikke må koste mere end det eksisterende system - så mener UU Danmarks formand, at der skal afsættes ekstra midler, hvis indsatsen skal løftes:

"Der er ingen tvivl om, at der skal noget økonomi til at få de her unge på ret kurs. Det er næsten uanset, hvad der skal støttes med", siger Mark Jensen og uddyber: "Der er mange faldgrupper for de unge, fra billige sms-lån, til kriminalitet, til misbrug, til ensomhed. Det slås vi med, og der er brug for personer, der kan lave sammenhæng i de unges liv. Der skal bruges flere hænder".

Skal passe til den enkelte kommune

Mark Jensen mener i øvrigt slet ikke, at man skal se de penge, der bliver brugt på vejledningsindsatsen som en udgift.

"Kan man få unge i gang med en uddannelse eller i arbejde er meget gjort for også at fastholde dem på arbejdsmarkedet", siger han.

Det er endnu ikke til at sige, hvornår forligspartierne afslutter forhandlingerne om den nye ungeindsats. Hos UU Danmark er der dog ingen tvivl om, hvad de håber, politikerne bliver enige om:

"Jeg håber, at man overlader det til kommunerne selv at bestemme, hvordan ungeindsatsen skal være organiseret, helst med en synlig fagligt baseret vejledningsindsats lokalt og nationalt. I Hermann-rapporten er det en one size fits all for alle kommuner. Kommunerne er meget forskellige, så der skal være elastik til, at man kan indrette sig lokalt, så det passer bedst", siger Mark Jensen.