De unge bliver præsenteret for adskillige veje ind i voksenlivet, når de besøger årets messe for unge med særlige behov.

Uddannelsesmesse præsenterer unge med særlige behov for flere tilbud end kommunens eget

I år omfatter messen Ud i Fremtiden flere sider af livet end uddannelse. Unge med særlige behov kan blandt andet møde handicaporganisationer, rådgivere og bosteder. Messen vil gøre op med kommuner, som fokuserer ensidigt på deres egne tilbud, siger arrangøren.

Publiceret

Her foregår messerne

  • Østjylland: Tirsdag 5. september iMarselisborghallen i Aarhus.
  • Sønderjylland: Onsdag 6. september iSønderjyllandshallen i Aabenraa.
  • Midt- og Vestjylland: Torsdag 7. september iNordvest Hallen i Tjørring ved Herning.
  • Trekantområdet: Onsdag 13. september DGI HusetVejle.
  • Fyn: Torsdag 14. september i Marienlystcentreti Odense
  • Nordsjælland: Tirsdag 19. september iFrederiksborgcentret i Hillerød.
  • København: Onsdag 20. september i RødovreStadionhal.
  • Vestsjælland: Torsdag 21. september iSlagelse-Hallen.

Alle messer har åbent fra klokken 9 til16, og der er gratisadgang.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden 2009 har messen Ud i Fremtiden turneret i landet med vigtige informationer om uddannelse for unge med særlige behov. Men fra i år omfatter messen andre af de facetter, der hører til et godt liv.

Også Sønderjylland får en messe med uddannelser for unge med særlige behov

"Vi har været vant til at lave messer for almene unge, hvor vi alene har fokus på uddannelse, men unge med særlige behov er en mere kompleks målgruppe, blandt andet fordi der er sagsbehandlere inde over, når de unge skal have en uddannelse. Derfor har vi nu blandt andet bosteder, udbydere af rådgivning, og organisationer som ADHD-foreningen, Landsforeningen Autisme, LEV og Sind med til messen. Det kan være rart for de unge at tale deres overvejelser igennem med uvildige og få råd om deres rettigheder, inden de skal til møde med sagsbehandleren", siger Kim Ingwersen, der arrangerer Ud i Fremtiden.

Forældre fortæller med tårer i øjenene

Kim Ingwersen hører ofte, at unge udelukkende får tilbudt kommunens egen standarduddannelse og det uanset deres diagnose.

"Jeg har mødt ledere af Ungdommens Uddannelsesvejledning, som siger, at de ikke må fortælle de unge om andre tilbud end kommunens egen STU. Ellers risikerer de unge at få gode ideer, og de er som regel dyrere. Derfor ser mange kommuner helst, at messen ikke eksisterer, men jeg har oplevet forældre, som med tårer i øjnene fortæller, at her er endelig nogle, som forstår deres søn eller datter".

Selv kan Kim Ingwersen ikke gøre andet end at præsentere de unge for forskellige tilbud, men han oplever, at forældre står sammen på blandt andet Facebook, og det tolker han som et ulmende oprør.

Væld af tilbud til elever med særlige behov

"Jeg synes, messen er berettiget. De institutioner, der var berygtet for at være pengemaskiner, og som kommunerne derfor kunne hænge deres afslag op på, er udryddet. Nu er der kun seriøse tilbud tilbage".

UU-vejledere og sagsbehandlere viser stor interesse for messen

De unge har som alle andre ret til at få indflydelse på deres valg af uddannelse, understreger Kim Ingwersen. Men hvis de kun har kommunens tilbud at vælge imellem, er der ikke tale om et reelt valg.

Efter års kamp får århusianer opfyldt sin drøm at tage STU i København

"Det svarer til, at Susanne vil være frisør og Peter bager, men kommunen svarer, at her hos os kan I kun blive slagtere. Der ville lyde et ramaskrig, hvis vi sagde sådan til almene unge", siger Kim Ingwersen.

Det tyder dog på, at der er en ændring på vej. Kim Ingwersen oplever stor interesse for messen fra især sagsbehandler og UU-vejledere.

"De vil besøge messen for at orientere sig om, hvad der findes af tilbud", siger Kim Ingwersen.

Fra på tirsdag og tre uger frem besøger messen otte byer og dækker således det meste af landet. Alle steder er der åbent fra klokken 9 til 16, og det er gratis at deltage.

Powered by Labrador CMS